Romanii trebuie sa se bucure, dar cu masura, ca intra in Uniunea Europeana. Astfel s-ar putea traduce declaratiile de ieri ale ministrului Vasile Blaga. Potrivit acestuia, controlul la frontierele interne ale UE va inceta doar dupa ce tara noastra se va integra si in spatiul Schengen. Cel mai devreme in martie 2008, moment care va face obiectul unei alte decizii a Consiliului European

"Numai din acest moment cetatenii romani vor putea beneficia pe deplin de libertatea de a calatori, de a studia si de a lucra oriunde in Uniunea Europeana, care constituie cel mai important castig asociat calitatii de membru al Uniunii", a declarat Vasile Blaga in cadrul discutiilor prilejuite de vizita la Bucuresti a omologului sau din Republica Moldova, Jusuf Kalampetrovic. Demnitarul roman a mai subliniat ca Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) va intensifica, dupa aderarea la Uniunea Europeana, eforturile pentru ca Romania sa indeplineasca criteriile pentru a deveni stat Schengen pana in anul 2010.

Blaga a explicat ca nici cele zece state care au devenit membre ale Uniunii Europene in anul 2004 nu s-au integrat inca in spatiul Schengen si ca acest lucru se va intampla, probabil, cel mai devreme in martie 2008, cu toate ca aceste state au frontiere externe mult mai mici decat cea care se va afla in responsabilitatea Romaniei, respectiv 2.070 de kilometri.

"Cetatenii romani trebuie sa se bucure de dreptul de a munci si de a locui in oricare din statele spatiului Schengen", a spus Vasile Blaga, care a subliniat ca, din acest punct de vedere, misiunea MAI nu numai ca nu se va incheia la 1 ianuarie 2007, ci va deveni chiar mai complexa. Seful Internelor i-a descris omologului sau traseul urmat de Romania in pregatirea pentru integrare, in domeniul Justitiei si Afacerilor Interne - pentru care MAI a jucat rolul de integrator - si si-a exprimat disponibilitatea de a oferi asistenta institutiilor Republicii Muntenegru in reformele pe care le au de intreprins in aceasta directie.

Cu ocazia vizitei, cei doi ministri au semnat un protocol privind cooperarea in domeniul politienesc, cuprinzand principiile aflate la baza colaborarii dintre Romania si Republica Muntenegru in ceea ce priveste combaterea criminalitatii.

Acest protocol constituie primul document international in domeniul afacerilor interne semnat de Republica Muntenegru, dupa declararea independentei, in luna iunie a acestui an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.