Senatorul PD Mihai Antonie si fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop, par a fi reusit sa strice pentru moment calculele si jocurile de culise ale sindicalistilor lui Liviu Luca. Liderii grupului de initiativa de la Targu Mures, care au adunat deja in jurul lor cateva zeci de actionari minoritari (cumuland circa 15% din titlurile Romexterra) au gasit deja o alternativa fezabila la scenariul regizat de Sorin Ovidiu Vintu si pus in scena la Budapesta de sindicalistii Petromservice.

In asteptarea Adunarii Generale a Actionarilor, care ar trebui sa explice de ce si pe ce criterii au fost alesi maghiarii de la MKB Bank, grupul de initiativa pare a prinde din ce in ce mai multi adepti. Ei contesta pretul obtinut de oamenii lui Luca, 6 lei pe actiune, si modalitatea de transfer a titlurilor (prin doi intermediari de tip offshore, Demera Investment din Cipru, proaspat infiintata, si IEBA Trust SA din Romania, controlata tot de pe Malurile Adriaticii).

Competitorii gasiti de Pop si ai lui vin din Olanda si sunt cea mai mare institutie financiara de credit nonbacara, PPF Group NV. Acestia au demarat diligentele pe langa BNR pentru a prelua in totalitate Romexterra la un pret de 8 lei pe actiune. Pentru a-si dovedi seriozitatea, ei au prezentat si un plan de dezvoltare a bancii dupa momentul preluarii, din care nu lipsesc strategia de dezvoltare teritoriala, dar si noile produse ce ar urma sa fie incluse in portofoliul Romexterra, din care nu lipsesc imobiliarele si finantarile pentru intreprinderi mici si mijlocii.

Socotelile sindicalistilor lui Liviu Luca par a fie stricate pentru moment de interventia senatorului PD Mihai Antonie si a fostului presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop, care coaguleaza in jurul lor cateva zeci de actionari minoritari. Acestia contesta pretul obtinut de oamenii lui Luca, 6 lei pe actiune, si modalitatea de transfer a titlurilor (prin doi intermediari de tip offshore, Demera Investment din Cipru, proaspat infiintata, si IEBA Trust SA din Romania, controlata tot de pe Malurile Adriaticii).

Banca Comerciala Romexterra continua sa provoace valuri, interesele celor peste 100.000 de actionari nefiind nici pe departe convergente. Daca in urma cu ceva vreme trecerea acesteia in proprietatea bancii maghiare MKB Bank parea doar o simpla formalitate, lucrurile sunt departe de a fi transate. si aceasta din cauza divizarii titlurilor institutiei financiare, care presupune o concentrare extrem de greoaie pentru obtinerea pachetului de control.

Varianta MKB

Aflata in vizorul multor banci care doreau intrarea pe piata romaneasca, banca de nisa Romexterra, controlata din umbra de sindicalistii lui Liviu Luca, parea sa incapa indirect pe mana nemtilor de la Bayerische Landesbank, a saptea banca din Germania, prin intermediul institutiei financiare maghiare MKB Bank.

Surse din piata au afirmat la momentul respectiv ca "indicatiile" de vanzare catre MKB Bank au fost trasate de insusi consultantul financiar al lui Liviu Luca, nimeni altul decat controversatul om de afaceri si parinte al FNI, Sorin Ovidiu Vintu.

Artizanii tranzactiei cu MKB vor trebui sa concentreze pana pe 23 septembrie 50% plus o actiune pentru a perfecta contractul cu BKP. Pana acum s-au adunat putin peste 30%, iar Petrom nu se grabeste sa-si vanda participatia. Perspectivele unui salt spectaculos nu sunt prea marete atata timp cat cei care erau hotarati sa mearga pe mana sindicalistilor s-au cam inscris pe liste.

Concurenta PPF Group NV

De cealalta parte, desi constituit de putina vreme, grupul minoritar din jurul lui Antonie si Pop se poate lauda cu strangerea adeziunilor catorva zeci de actionari care ar totaliza cam 15%. Numarul acestora ar putea creste simtitor, intrucat grupul nu se rezuma numai la contestarea la BNR sau Ministerul Finantelor a tranzactiei. Ei au reusit sa gaseasca si o alternativa viabila.

In asteptarea Adunarii Generale a Actionarilor convocate, grupul de initiativa a deschis negocieri cu cea mai mare institutie financiara de credit nonbancara din Olanda. Primele rezultate sunt extrem de promitatoare, "PPF Group NV" manifestandu-si interesul pentru patrunderea pe piata romaneasca.

Conditiile puse de olandezi sunt mult mai dulci si par la o prima vedere in avantajul vanzatorului. Ei vor sa trateze direct cu actionarii, isi doresc sa achizitioneze toate titlurile Romexterra, nu pun conditii pentru concentrarea de titluri (evident insa ca acestea trebuie sa-i asigure controlul) si, poate faptul cel mai important, ofera, la o prima strigare, 8 lei pe actiune.

Pentru a-si proba seriozitatea, olandezii au trimis la BNR o scrisoare de intentie cuprinzand si planurile viitoare de dezvoltare a bancii Romexterra (dezvoltarea retelei in teritoriu, imbunatatirea portofoliului de produse si servicii cu ipotecare si finantari pentru intreprinderi mici si mijlocii). Mai mult, ei si-au exprimat interesul de a negocia rapid, preferand un transfer facut intr-o singura saptamana (cam greu tinand cont de dispersia actionariatului).

Cine va invinge?

Finalul acestei infruntari este departe de a putea fi anticipat. La o prima vedere, sindicalistii Petromservice sunt acum in avantaj, numai ca e posibil sa piarda teren, atat indecisii, cat si cei care ar fi mers deja pe mana MKB putandu-se reorienta catre oferta financiara mai tentanta, venita din Olanda. Nu este exclusa nici o a treia varianta, tinand cont de faptul ca Romexterra este o banca profitabila (o probeaza chiar ultimul bilant), chiar daca nu detine decat un procent din sectorul bancar romanesc. Nu trebuie sa facem abstractie de faptul ca, in Bulgaria, pentru o banca mai mica se bat sapte mari banci europene, iar pretul final obtinut s-ar putea sa bata chiar oferta cea mai buna pentru CEC!


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.