Presa internationala a reactionat la scandalul legat de sechestrarea navei romånesti

Angajatii Grup Servicii Petroliere care au fost sechestrati, zilele trecute, la bordul platformei Orizont se vor intoarce in Romania la inceputul lunii septembrie. Informatia a fost dezvaluita de oficialii GSP, care au anuntat ca un alt echipaj va ajunge in aceeasi perioada pe Orizont. Rocada face parte din schimbul firesc de ture, schimb care se petrece o data la 28 de zile, asa cum cere procedura normala de lucru aplicabila platformelor de foraj maritim.

Din cate se pare, primele schimbari in aceasta situatie ar putea avea loc maine, cand avocatii GSP se vor deplasa, in Iran, la Curtea din Kish, pentru a verifica daca exista un ordin de sechestru asupra navei romanesti. Reprezentantii GSP sustin, in continuare, ca cei de la politia judiciara care ocupa, in prezent, platforma nu au prezentat niciun document scris, dar sustin ca un astfel de act chiar exista.

Angajatii sunt in stare buna

Ieri, purtatorul de cuvant al GSP a spus ca oficialii Ambasadei Romaniei la Teheran se aflau, in continuare, pe Orizont, unde venisera de miercuri dupa-amiaza. Oficialii romani au vrut sa verifice daca totul este in regula si daca starea de sanatate a celor 19 romani de pe platforma este buna. Alaturi de angajatii din tara noastra, pe vas se mai afla sapte indieni, trei reprezentanti ai politiei judiciare, un delegat al companiei PetroIran si unul de la Oriental Oil Kish.

Presedintii Iranului si Romaniei: Conflictul, de natura comerciala

Presedintele iranian Ahmadinejad Mahmoud a discutat, telefonic, cu presedintele Traian Basescu, cei doi stabilind ca incidentul de pe platforma Orizont este unul de natura comericiala, care nu are darul de a afecta relatiile celor doua state. Astfel, Mahmoud a spus ca incidentul nu este " act de ostilitate asupra Romaniei", ci este un conflict comercial, care implica proceduri in conformitate cu legislatia iraniana.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.