17.000 de romani se ocupa cu gestionarea celui mai important eveniment international organizat de Romania, Sommetul Francofoniei, care va costa noua milioane de euro. Bucurestenii ar putea primi trei zile libere. (Click pe imagine pentru zoom)

Bucurestiul va fi acaparat in perioada 24-29 septembrie de febra celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, reuniunea de cel mai inalt nivel organizata vreodata de Romania. Sint asteptati la Bucuresti peste 60 de sefi de stat si de guvern, 63 de ministri de Externe, 60 de primari de capitale, reprezentanti ai organizatiilor internationale si regionale, presa, in total, aproximativ 2.000 de participanti la sommet.

Pina ieri confirmasera participarea 31 de sefi de stat si de guvern, urmind ca celelalte state francofone sa anunte la ce nivel vor fi reprezentate. Intre personalitatile de cel mai inalt nivel care au confirmat prezenta la intrunire se numara, bineinteles, presedintele Frantei, Jacques Chirac, dar si cel al Confederatiei Elvetiene, presedintii Bulgariei, Republicii Moldova, Madagascarului, Gabonului, Congoului, Guineei, Coastei de Fildes, printul Albert al II-lea de Monaco, premierul Canadei, al statului Quebec, al Belgiei si fratele regelui Marocului (deoarece regele nu participa niciodata la astfel de intruniri).

De organizarea evenimentului se ocupa 17.000 de persoane si sint implicate 17 institutii in gestionarea actiunii. 30 de sali din Palatul Parlamentului, unde vor avea loc intrunirile, sint in curs de pregatire pentru eveniment. Sommetul se va incheia prin adoptarea "Declaratiei de la Bucuresti", care va contine o parte referitoare la tematica intrunirii (tehnologiile informatiei in educatie) si una politica (referitoare la pozitia tarilor francofone fata de crizele actuale, situatia democratizarii statelor francofone etc.).

Bucurestiul, in vacanta

Din cauza masivelor restrictii de circulatie ce vor fi impuse in Capitala in perioada sommetului, Guvernul studiaza posibilitatea de a acorda trei zile libere bucurestenilor angajati in institutiile publice, in perioada 27-29 septembrie. "Aceasta este singura solutie rationala, pentru ca nu vrem sa facem un sommet impotriva bucurestenilor", a declarat ieri secretarul de stat pentru Francofonie din MAE, Cristian Preda, in cadrul unei conferinte de presa. Bucurestenii se vor putea bucura in aceasta perioada de numeroasele evenimente culturale, inclusiv in aer liber, organizate sub egida "Bucurestiului francofon".

Luna viitoare, municipalitatea nu va aproba nici un miting sau mars, iar toate lucrarile de reabilitare a infrastructurii si de constructii imobiliare, de pe arterele principale ale Bucurestiului, vor fi sistate. Pe arterele care asigura legatura intre Aeroportul Otopeni, Guvern, Palatul Cotroceni si Casa Poporului, unde se vor tine majoritatea intilnirilor oficiale, autoritatile vor bloca o banda care va fi folosita doar pentru tranzitul delegatiilor oficiale. Culoarul va fi delimitat cu jaloane si va fi interzis oricaror masini, cu exceptia celor care vor avea o autorizatie speciala. Culoarul principal de deplasare a delegatilor oficiale va fi: DN 1 - Soseaua Kiseleff - Calea Victoriei - bulevardul Natiunile Unite.

Hoteluri de cinci ori mai scumpe

Toti reprezentantii de cel mai inalt rang vor fi cazati la cele sase hoteluri de cinci stele din Capitala: Marriott, Hilton, Intercontinental, Howard Johnson, Casa Capsa si Crowne Plaza. Cheltuielile de cazare pentru delegatiile oficiale, in total aproximativ 350 de persoane, vor fi suportate de partea romana. Suma se ridica la 350.000-400.000 de euro, a precizat ieri secretarul de stat pentru Francofonie, Cristian Preda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.