CNSAS si-a deschis portile pentru audierea actualilor alesi pe baza unor noi dosare ale fostei Securitati. Ieri, pe la sediul Consiliului a trecut, pe rand, cate un reprezentant al fiecarui partid de la putere - Mona Musca de la PNL, democratul Cristian Radulescu, Sogor Csaba de la UDMR si conservatorul Radu Terinte - ba chiar si un deputat de la PRM, Vladimir Farsirodu. Toti si-au declarat nevinovatia, increzatori ca nu vor fi acuzati de colaborare cu Securitatea, cel putin nu pe baza dosarelor primite de CNSAS de la institutiile detinatoare de arhive.

Cea mai senina a fost deputata PNL Mona Musca, ce si-a recunoscut deja colaborarea cu Securitatea, dar care inca mai spera sa fie absolvita de vina printr-un vot favorabil primit de la CNSAS. Musca a incercat sa-i sensibilizeze pe membrii Colegiului si a repetat obsesiv ca nu isi aminteste, nu isi aminteste... Dar CNSAS a cautat peste tot si a dat peste doua note informative semnate cu numele de cod "Dana", asa ca Mona Musca si-a recunoscut brusc insemnarile, mai ales ca "turnase" de bine. "Au aparut doua note foarte frumoase semnate de mine", a anuntat deputata PNL la iesirea de la audiere, vorbind despre notele cu pricina destul de impersonal.

Chiar daca liberalii s-au multumit cu dovada unui angajament cu Securitatea semnat de Mona Musca si i-au retras acesteia sprijinul politic, deputata ar putea sa scape basma curata de judecata Consiliului. Asta pentru ca CNSAS a pornit la drumul deconspirarii cu cateva probleme inca subrede. Pe de o parte, ramane suspiciunea ca SRI, SIE si MApN nu au scotocit cum trebuie prin arhive si ca au mai scapat cateva dovezi prin colturi impaienjenite. In plus, membrii Colegiului nu sunt toti de aceeasi parte a baricadei cand vine vorba de "nuantele" din Legea Ticu. Si tocmai aceste subtilitati din textul legii ar putea sa reprezinte colacul de salvare al Monei Musca.

Mircea Dinescu, membru al Colegiului, a apreciat ca notele semnate de Musca sunt "un soi de caracterizari pozitive" si ca nu pot face obiectul unei acuzatii de politie politica. Dinescu a vorbit despre "finetea" dintre colaboratorii rai si colaboratorii buni ai Securitatii chiar inainte de a auzi regretele Monei Musca din timpul audierii. Astfel, ramane de vazut daca membrii Colegiului se vor agata de "nuantele" din lege cand se vor pune pe impartit decizii de colaborare cu Securitatea pentru politicienii romani.

CNSAS i-a audiat ieri pe primii politicieni suspectati de colaborare cu Securitatea, dupa ce institutiile detinatoare de arhive au declasificat toate dosarele in care erau implicati oameni politici. Cate un reprezentat al fiecarui partid din coalitie a trecut pragul Consiliului si fiecare si-a sustinut, sus si tare, nevinovatia. Mona Musca, Sogor Csaba, Radu Terinte si Cristian Radulescu si-au vazut dosarele de Securitate si asteapta verdictul Colegiului. Dar CNSAS a plecat la drumul deconspirarii cu unele nemultumiri legislative, lasand sa rezolve "nuantele" pe parcurs.

Colegiul CNSAS a audiat primii politicieni cu dosare proaspat declasificate, dar a amanat sa dea o decizie pana cand institutiile detinatoare de arhive nu vor scrie negru pe alb ca le-au predat tot ce era de predat. "Peste o saptamana, doua", reprezentantii CNSAS spera sa primeasca unda verde de la SRI, SIE si MApN pentru a da verdicte in cazul politicienilor, prin vot deschis. Pe langa parlamentarii PNL, PD, PC si UDMR, la sediul CNSAS a mai trecut in fuga si un deputat PRM, Vladimir Farsirodu, absenta fiind Rodica Stanoiu, fostul ministru al justitiei din perioada guvernarii PSD.

Nu au fost gasite notele "Danei" despre studentii straini

Societatea civila s-a declarat deja dezamagita de noua fata a Monei Musca, iar PNL i-a retras acesteia sprijinul politic, multumindu-se cu dovada unui angajament semnat de deputata PNL. Oricum, in ciuda dovezilor privind colaborarea Monei Musca cu fosta Securitate, deputata s-a prezentat ieri la sediul CNSAS, pentru a lamuri ce a mai ramas de lamurit. "Mi se pare corect sa stai la dispozitia institutiei si la dispozitia persoanelor indreptatite sa judece si sa dea o decizie. Daca esti un om care vrea sa se dea o decizie corecta, normal este sa stai la dispozitia celor indreptatiti cu toate informatiile pe care le poti da in legatura cu cazul tau", a declarat Musca, increzatoare in votul CNSAS.

Desi a recunoscut ca a colaborat cu Securitatea, Mona Musca si-a mai cerut o data scuze pentru "greseala" din tinerete. "In contextul profesional de atunci, era aproape imposibil sa nu faci acest lucru (sa dai informari la Securitate - n.r.). Regret enorm", a sustinut Musca.

De fapt, ea a pus faptul ca nu-si mai aminteste ce fel de informari a semnat tot pe seama "contextului de atunci" - cand era tanara si trecea printr-un divort. In urma cu putin timp, Musca a declarat ca oferea Securitatii informatii despre studenti straini, dar singurele note pe care le-a gasit CNSAS se refera la "o secretara si la o doamna" care lucrau la facultatea unde profesa si deputata PNL. "Sunt doua date suplimentare. Au aparut doua note in care se vorbeste foarte frumos despre doua persoane", a anuntat Musca, recunoscand ca documentele sunt semnate cu numele de cod "Dana".

Dar Mona Musca a privit cele doua note drept o dovada clara nu numai a bunelor intentii, ci si a faptelor bune pe care le-a savarsit, chiar si cu un angajament semnat cu Securitatea. Si, in lumina noilor circumstante, deputata PNL a anuntat ca vrea sa astepte decizia CNSAS pana sa se retraga din parlament, asa cum i-au cerut liberalii din Capitala.
Sogor Csaba se simte persecutat de Securitate, nu colaborator

Senatorul UDMR Sogor Csaba a fost cel care a deschis seria audierilor la CNSAS - a intrat in sediul institutiei declarand ca nu a colaborat cu Securitatea si a iesit si mai convins de nevinovatia sa.

Parlamentarul UDMR si-a amintit de trei declaratii pe care le-a dat la Securitate, dar una dintre ele, in maghiara, lipseste de la dosar. Potrivit lui Sogor Csaba, aceasta era, de fapt, o scrisoare deschisa catre Nicolae Ceausescu, in care il sustinea pe pastorul Laszlo Tokes, si care a dus la "hartuirea" sa de catre Securitate.

"Sunt sigur ca n-am facut politie politica, nu am cum sa fiu acuzat de asta. Cred ca decizia CNSAS va fi in favoarea mea", a mai declarat senatorul UDMR, dupa ce a anuntat ca se simte mai degraba "persecutat de Securitate" decat colaborator al acesteia.

Radu Terinte are doar o fisa in dosar

Desi la intrarea in sediul CNSAS a fost evaziv in declaratii, anuntand doar ca vrea sa depuna o cerere prin care sa-si vada dosarul de Securitate, la iesire, senatorul PC Radu Terinte a fost mai relaxat. El a recunoscut ca, sub presiunea amenintarilor unor ofiteri, a dat declaratii la Securitate despre cativa colegi straini, despre care se credea ca ar fi pus la cale asasinarea presedintelui egiptean Anwar El Sadaf.

Potrivit parlamentarului conservator, la CNSAS apare doar o "simpla mentionare a numelui" sau, astfel ca, daca CNSAS ii va da verdict de colaborator cu Securitatea, Terinte s-a declarat gata sa conteste decizia.

Cazul lui Radulescu se anunta simplu de clasat
Democratul Cristian Radulescu a negat ca ar fi avut vreo legatura cu Securitatea, ba chiar a cerut sa fie primul audiat de Colegiu, ca "sa rezolve cat mai repede eventualele confuzii" legate de numele sau. Radulescu a batut apa in piua ca nu a semnat niciun angajament, ca nu a furnizat note informative si ca nu a adus nicio atingere drepturilor fundamentale ale omului.

Intr-adevar, potrivit declaratiilor facute la finalul audierii de catre deputatul PD, CNSAS nu a gasit decat dovezi ale unor informari date de Radulescu in studentie, despre un coleg de camera din camin, seful unei retele teroriste in Romania. Restul dosarului contine relatari referitoare la democrat de la diferite persoane. De altfel, Cazimir Ionescu si Mircea Dinescu, membri ai CNSAS, au anuntat ca, in cazul lui Radulescu, le va fi "cel mai simplu" sa ia o decizie.

Dinescu: "Trebuie sa avem un cantar mai fin"

Membrul CNSAS Mircea Dinescu a apreciat ca exista diferente intre tipurile de colaboratori ai Securitatii, de aceea Colegiul ar trebui sa-i trateze "cu mai multa finete" pe cei care au fost "constransi sa semneze contractul cu diavolul". Inainte de a audia primii politicieni cu dosare de Securitate, Dinescu a vorbit despre colaboratorii santajati de Securitate si despre cei care au colaborat de bunavoie, folosindu-l ca exemplu pentru a doua varianta pe liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. "Nu a semnat acel contract (angajamentul de colaborator - n.r.), dar a facut mai multa politie politica decat unul de la fabrica de marmelada", a declarat Dinescu.

El l-a acuzat pe liderul PRM ca, in perioada in care lucra la revista "Saptamana", "injura orice transfug roman din lumea literara, orice artist roman care lucra in strainatate sau vorbea la Europa Libera", in discutiile sale cu generali de Securitate. Practic, declaratiile lui Mircea Dinescu lasa sa se inteleaga ca deputatul PNL, Mona Musca, ar putea sa primeasca certificat de buna purtare si nu ca ar fi facut politie politica.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.