Leonard Orban crede ca Guvernul britanic va opta pentru o deschidere limitata a pietei muncii pentru romani

Guvernul Marii Britanii va opta, posibil, pana la finele anului, pentru o deschidere limitata, post aderare, a pietei muncii pentru romani. Aceasta inseamna acordarea unui anumit numar de permise de munca raportat la numarul populatiei din cele doua state, situatie care va fi, in orice caz, "mai favorabila" Romaniei si Bulgariei decat cea existenta in prezent, a declarat secretarul de stat in MIE, Leonard Orban.
"Cred ca vom avea pana la finele anului o decizie de deschidere limitata, nu de restrictie, in cazul Marii Britanii, ceea ce este foarte important", a spus Orban.

Secretarul de stat a precizat ca la nivelul Guvernului britanic sunt ministri care sustin deschiderea totala si ministri care se opun acestei idei. "Trebuie sa asteptam decizia, sa ne amintim restrictiile existente in prezent din acest punct de vedere. Situatia postaderare va fi pozitiva, in orice situatie, pentru Romania. Este o dezbatere interna in Marea Britanie, nu vad rostul mutarii acestei dezbateri in tara noastra", a spus Orban.

Totodata acesta a mentionat, referindu-se la oportunitatile de care muncitorii romani vor putea avea parte dupa intrarea in UE, ca trebuie avut in vedere faptul ca Romania ar putea beneficia, dupa aderare, de deschiderea totala a pietei muncii din partea altor state ale Uniunii. "Si sa nu uitam ca singurul stat care deja si-a anuntat deschiderea totala a pietei muncii pentru muncitorii romani si bulgari este Finlanda", a spus Orban.

Decizia va fi luata dupa Raportul de tara

Ambasada britanica la Bucuresti a declarat ca o decizie privind accesul cetatenilor romani pe piata muncii din Marea Britanie va fi luata de Guvernul de la Londra dupa raportul Comisiei Europene de la 26 septembrie, prin care se asteapta o confirmare clara a datei aderarii tarii la UE.

"Referitor la accesul cetatenilor romani pe piata muncii din Marea Britanie, Guvernul de la Londra va lua o decizie in partea a doua a acestui an, imediat ce va fi confirmata o data clara privind aderarea", sustine ambasada.

Decizia se va baza pe o serie de "factori relevanti" pentru interesele economiei nationale, printre care evaluarea nevoilor de pe piata muncii din Marea Britanie, a impactului deschiderii pietei muncii pentru tarile care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, precum si a politicilor adoptate in domeniu de alte state membre UE, mai arata ambasada.

Marea Britanie - cel mai mare numar de salariati din istorie

Guvernatorul Bancii Centrale, Mervyn King, a precizat ca, daca numarul imigrantilor s-ar diminua pe viitor, acest lucru ar putea contribui la cresterea salariilor. Forta de munca a crescut atat de mult incat, la sfarsitul lunii iunie, Marea Britanie avea cel mai mare numar de salariati din istorie, 28,9 milioane, in pofida faptului ca rata somajului este de sase la suta.

Autoritatile romane estimeaza ca aproximativ doua milioane de romani lucreaza deja in tari din Uniunea Europeana. Ministrul Gheorghe Barbu apreciaza ca in prima faza, imediat dupa aderare, vor fi plecari masive ale romanilor in strainatate, iar dupa aproximativ doi ani, tot mai multi straini vor solicita un loc de munca in Romania. El a spus ca anul trecut a aprobat 2.500 de permise de munca pentru cetatenii straini, iar in 2006 numarul lor a ajuns deja la 10.000.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.