Pregatirile pentru aderarea la Uniunea Europeana au intrat pe ultima suta de metri, cel putin la Punctul de Trecere a granitei Giurgiu Rutier

Conducerea Politiei Romane de Frontiera si cea din Bulgaria au testat, ieri, noile modalitati de lucru la viitorul hotar al UE. Experimentul "one stop control", adica o singura oprire a turistilor pentru control, va putea fi operational cat de curand, deocamdata, desfasurandu-se probele pentru buna functionare a sistemului. Concret, turistii care vor fi opriti la iesirea din Bulgaria vor trece prin acelasi filtru unde li se vor verifica actele pentru a li se permite accesul in Romania.

Autoritatile bulgare si-au deplasat si instalat deja la Giurgiu terminale pentru comunicatii. In acest mod, spun specialistii, controlul de frontiera la iesirea din Bulgaria se poate realiza in acelasi filtru in care partea romana realizeaza controlul la intrarea in tara, respectiv printr-o singura oprire a participantului la trafic.

Legatura de date necesara partii bulgare s-a realizat provizoriu pe un circuit telefonic existent intre Biroul de Contact romano- bulgar si PTF Russe, urmand ca partea bulgara sa-si instaleze o conexiune prin fibra optica intre cele doua puncte.

Modul experimental de efectuare a controlului la frontiera romano-bulgara se deruleaza dupa principiul european "one stop control", aflat in vigoare la nivelul statelor membre. Astfel, controlul documentelor de calatorie se desfasoara in cadrul unei singure opriri, formalitatile specifice efectuandu-se in puncte comune de catre autoritatille ambelor state vecine, fapt ce va reduce considerabil timpii de asteptare la trecerea frontierei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.