Delta Dunarii este impinzita de constructii ilegale. In plus, zonele strict protejate ale rezervatiei au devenit santiere de constructii

Peste 1.000 de constructii au fost ridicate ilegal in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii din 2000 si pina in prezent, potrivit unui control demarat de Inspectoratul Teritorial de Constructii din Constanta (ITCC). "In perioada 2000-2005 s-au emis aproximativ 1.200 de autorizatii de constructie pentru case de locuit, iar anul acesta - 124. Numai ca aproape toate s-au transformat, peste noapte, in minipensiuni", ne-a declarat Nicolae Ciocanel, inspector-sef ITCC.

Potrivit lui Nicolae Ciocanel, in aceste zile actiunea de control continua cu verificarea avizelor ce trebuiau sa le detina cei care au construit, de la autoritatea Rezervatiei Deltei Dunarii, de la autoritatea de mediu si de la Autoritatea Nationala de Turism (ANT).

"Noi avem abilitatea de a controla doar daca au autorizatie de constructie. Noua comisie formata din reprezentanti de la Administratia Rezervatiei Delta Dunarii si ANT ii va putea sanctiona pentru ca nu au avizele necesare functionarii ca locatii turistice. Ei nu le-a inregistrat ca pensiuni la ANT, ca sa nu mai plateasca taxe de inregistrare sau impozite pentru desfasurarea unei asemenea activitati", ne-a explicat Nicolae Ciocanel.

39 de case, demolate

Pina in prezent, autoritatile au demolat 39 de constructii ridicate ilegal. "Pentru restul, instanta va hotari daca vor fi sau nu darimate, insa daca nu au autorizatie de construire, asta inseamna ca nu au ce cauta in acea zona, mai ales ca este vorba despre o rezervatie naturala", a afirmat inspectorul-sef. Comisia a aplicat, de asemenea, pina in prezent, 500 de amenzi cu o valoare cuprinsa intre 10 si 30 de milioane de lei. Cele mai multe sanctiuni au fost aplicate pe raza judetului Tulcea. O alta neregula descoperita de inspectorii din cadrul ITCC este lipsa cadastrarii Rezervatiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.