Un hibrid rezultat in urma unor experiente stiintifice este pe punctul de a distruge fondul genetic al albinei romanesti. Hibridul Buckfast, adoptat si de maghiari, se gaseste la mai putin de 5 kilometri de granita de vest a tarii noastre. O eventuala imperechere in masa intre cele doua rase ar putea avea efecte economice dezastruoase asupra apiculturii romanesti.

Cercetatorii romani considera ca rolul aducerii acestui hibrid in tara noastra nu este altul decat strict economic. Aceasta este metoda clasica prin care apicultorul roman va deveni dependent de importul de matci din Germania, tara de origine a hibridului. Mai mult decat atat, ei sustin ca distrugerea fondului genetic al albinei carpatine va fi iminenta. Toate acestea in conditiile in care Uniunea Europeana acorda programe de subventionare pentru conservarea raselor locale de animale. Albina carpatina ar intra si ea in categoria prevazuta pentru subventionare de catre Uniune.

INCRANCENARE

In ciuda tuturor eforturilor si explicatiilor stiintifice ale cercetatorilor romani, Federatia Asociatiilor Apicole din Romania, cu sediul la Zalau, a cerut Institutului Apicol infiintarea primului centru de crestere a matcilor Buckfast. Iosif Oros, presedintele Asociatiei Apicole Salaj, sustine ca hibridul Buckfast ar fi o revelatie pentru apicultura romaneasca. El este si semnatarul cererii de infiintare a crescatoriei de Buckfast. De altfel, avantul pro-Buckfast se datoreaza in mare parte si faptului ca vecinii maghiari l-au importat. La mai putin de 5 kilometri de granita vestica a Romaniei, un grup de apicultori maghiari are stupine Buckfast. Daca pentru unii acesta este un motiv de teama, pericolul unor imperecheri cu albia carpatina fiind destul de ridicat, pentru altii stupinele Buckfast din Ungaria sunt o motivatie in plus pentru adoptarea lor si in tara noastra.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.