"In strainatate, noi plecam trei arbitri in brigada: era aproape imposibil ca, dintre cei trei, cel putin unul sa nu fi fost turnator". socanta aceasta afirmatie a lui Ion Craciunescu, facuta in ziarul nostru de ieri, mai ales in contextul "dosariadei din lumea fotbalului", serial de dezvaluiri si dezbateri declansat de Adevarul. Pornind de la aceasta afirmatie, pe care Craciunescu o sustine in continuare si o intareste cu noi argumente, Adevarul a aflat cum dadeau raportul arbitrii, cu voie sau fara voie, "la organe". Adica la Securitate.

Cazul Craciunescu, alias "Craiu"

Cazul Craciunescu este si, mai ales, va fi unul cu adevarat emblematic pentru lamurirea dublei probleme pe care oamenii din lumea sportului au avut-o cu fosta Securitate: in calitate de urmariti si/sau in calitate de colaboratori. In 1987, el a arbitrat doua meciuri in Israel. La ambele meciuri, arbitru de centru a fost Ioan Igna. Al doilea arbitru de linie a fost Mircea Salomir. Craciunescu povesteste ca s-a intors de acolo foarte impresionat. "Am vazut Drumul Crucii, am vazut unde s-a nascut Mantuitorul. M-am intors foarte impresionat de acolo. Am povestit multora ce am vazut. Cred ca cei de acasa m-au turnat".

Intr-adevar, Securitatea i-a deschis lui Craciunescu un dosar de urmarire cu numele de cod "Craiu". Dosarul avea ca obiectiv posibila atragere a agentului "Craiu" in "activitati ostile statului" si avea ca tema "lucrarea numitului Craciunescu Ion prin dosar de urmarire informativa la problemele CONTRASPIONAJ ISRAELIAN si ALFA". DUI "Craiu" era "strict secret", purta numarul 304/002040 si era instrumentat de Serviciul lll (Contraspionaj) al Inspectoratului de Securitate Valcea (locul de domiciliu al lui Ion Craciunescu


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.