Irina Popovici, fost vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), a fost pusa sub acuzare in dosarul Rompetrol. Popovici s-a prezentat, ieri, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), pentru audieri, insa procurorii au informat-o ca este pusa sub invinuire, fiind cea de-a 13-a persoana acuzata in dosarul Rompetrol. Ea este acuzata de fals intelectual, favorizarea infractorului si aderare la un grup de criminalitate organizata

Procurorii DIICOT au pus sub acuzare, ieri, in dosarul "Rompetrol", pe fostul vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Irina Popovici, pentru infractiuni precum fals intelectual, favorizarea infractorului si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Aceasta a luat la cunostinta ca este invinuita, dar nu a fost audiata de procurori, deoarece nu era insotita de un avocat.

Pe langa Irina Popovici, in acest dosar sunt pusi sub urmarire penala si alti angajati ai CNVM, pe care procurorii ii acuza ca au ajutat la manipularea pietei de capital, in timpul listarii la bursa a companiei Rompetrol Rafinare (Petromidia), in aprilie 2004. Pe 9 august, presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, a fost pusa oficial sub invinuire in dosarul "Rompetrol", anchetatorii acuzand-o de favorizarea infractorului, fals intelectual si aderare sau sprijinire a unui grup infractional de crima organizata. Tot in dosarul "Rompetrol", procurorii i-au pus sub urmarire penala pe doi membri ai CNVM, Victor Eros si Paul-Gabriel Miclaus, precum si pe Elena Albu, sefa Corpului de Control al CNVM, acuzati de favorizarea infractorului.

Maria Tripadus vrea la alta judecatorie

Judecatoarea Maria Tripadus, cea care a decis, la sfarsitul lunii februarie, ca Dinu Patriciu sa fie cercetat in libertate, a depus, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), o cerere de transfer de la Tribunalul Bucuresti (TB) la Judecatoria Cornetu. Cererea a fost inregistrata la CSM pe 20 iunie si va fi analizata de catre membrii Sectiei pentru Judecatori in sedinta din 22 august. In ce priveste afirmatia unui jurnalist potrivit careia judecatorul ar fi fost "ales" sa judece dosarul "Rompetrol", inspectorii CSM au constatat urmatoarele: "Completul de judecata prezidat de judecatorul Maria Tripadus a fost cel care figura planificat pentru termenul din 16 februarie 2006, planificare intocmita la sfarsitul anului 2005, in conformitate cu prevederile articolului 95, aliniatul 5 din Regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti".

Totodata, inspectorii au stabilit ca cererea de preschimbare a termenului de judecata s-a facut de completul de judecata initial desemnat, respectandu-se prevederile din regulament, precum si faptul ca cererea de recuzare a completului de judecata formulata de reprezentantul Ministerului Public a fost solutionata conform legii.

In acest dosar, Dinu Patriciu este acuzat de mai multe infractiuni, printre care inselaciune cu consecinte deosebit de grave, complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si spalare de bani sub aspectul schimbarii sau transferului de bunuri in scopul disimularii sau ascunderii provenientei ilicite a bunului, precum si initierea sau constituirea unui grup infractional organizat in scopul spalarii sumelor de bani obtinute, in urma savarsirii infractiunilor de pe piata de capital, la care se adauga complicitate la abuz in serviciu in forma calificata contra intereselor publice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.