Dupa ce cativa importanti intelectuali, printre care Victor Rebengiuc, Teodor Baconsky, Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihailescu, Radu Preda, Francisca Baltaceanu, Silviu Rogobete, au sustinut in ziarul Adevarul din 15 august necesitatea deconspirarii dosarelor de colaborare cu Securitatea ale tuturor reprezentantilor cultelor din Romania, cativa inalti ierarhi din BOR, dar si reprezentanti ai celorlalte culte se pronunta in favoarea acestui demers.

IPS Bartolomeu Anania a declarat pentru Adevarul: "Eu, personal, n-am nimic impotriva! in cazul BOR, cred ca se va putea face printr-o hotarare a Sf. Sinod, nu prin mine, nici prin altcineva". Vor fi cumva tulburari in Biserica la fel cum se-ntampla astazi in sfera politica, daca eventual vor fi date publicitatii numele unor mari personalitati ale BOR care au colaborat? iPS Anania a precizat: "Toate vin si se duc. Biserica a mai avut furtuni de natura asta. Dar sa luam ca exemplu Biserica Catolica din Polonia: s-a dat un comunicat de presa din care reiese ca intre 10 si 15% din preotii din Polonia au fost informatori. in privinta aceasta, BOR este o institutie autonoma care isi are organele ei proprii de cercetare, de investigare, de judecata si de pedeapsa. Daca va trebui sa faca treaba aceasta, o va face, fara indoiala, pe cont propriu: sa faca o comisie, sa mearga la CNSAS, sa vada dosarele si pe urma hotaraste ce are de facut cu aceia care sunt descoperiti ca au colaborat cu Securitatea".

"Aceasta nu exclude principiul transparentei. Poate fi dat si publicitatii ceea ce se va afla, de ce nu? Adevarul ne va face liberi si ne va elibera de santaj!". Facand aluzie la cele publicate in presa la adresa sa ca posibil colaborator, inaltul ierarh a adaugat: "in ce ma priveste pe mine, personal, in repetate randuri am facut marturisire publica ca sunt de acord ca dosarul meu de la Securitate sa fie cercetat, studiat si, la nevoie, publicat! Eu zic asa: omul liber este cel care poate fi calomniat, dar nu santajat... Calomniile sunt o binefacere. O calomnie inseamna o floare in plus la cununa".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.