La capatul unei zile pline de evenimente la malul marii, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a lansat marti o replica surprinzatoare. "Eu am facut ce a trebuit sa fac", a declarat Basescu in momentul in care doi jurnalisti l-au intrebat, aproape simultan, doua lucruri diferite: ce spune despre acuzatiile presedintelui PC, Dan Voiculescu, care a declarat ca are informatii sigure ca seful statului a colaborat cu Securitatea, si ce crede despre scenariul, lansat tot la Bucuresti, care il plaseaza la originea "dosariadei". Pana la aceasta ora, Administratia prezidentiala nu a precizat la care dintre intrebari a raspuns presedintele Basescu.

Seful statului este atacat, insa, din toate partile. Astfel, fostul consilier prezidential al lui Emil Constantinescu, Mugur Ciuvica, a afirmat ca exista documente care atesta transferul, in 2004, al unui dosar ce il priveste pe Traian Basescu. Cat despre avalansa de dosare desecretizate, PSD merge mai departe si sustine ca intreaga campanie ar fi fost fi pusa la cale de Administratia prezidentiala. In acest sens, senatorul PSD Sorin Oprescu a sustinut ca deconspirarea fostilor colaboratori ai Securitatii "nu este decat o campanie regizata de la Cotroceni".

Tariceanu "bate saua" lui Basescu...

PNL va sustine eliminarea din legea privind functionarea CNSAS a sintagmei "colaborarea cu fosta Securitate ca politie politica", pentru a nu se mai ajunge la situatia in care fosti colaboratori invoca acum Siguranta nationala, a declarat recent presedintele partidului, premierul Calin Popescu-Tariceanu. Potrivit premierului, Biroul Permanent Centrl al PNL a convenit sa propuna ca sarcina prioritara a CNSAS sa fie "infatisarea in lumina zilei a structurilor proprii ale securitatii". "Pana acum am asistat, daca se poate spune asa, numai la o dezvaluire a victimelor, insa cei care au lucrat in fosta securitate trebuie sa fie cunoscuti in egala masura opiniei publice", a precizat Tariceanu.

CNSAS nu detine nici un dosar al sefului statului

CNSAS a reiterat ieri, intr-un comunicat remis presei, ca nu detine nici un dosar sau document provenind din arhivele fostei Securitati privitor la persoana presedintelui Traian Basescu. In acest context, presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, l-a anuntat, marti, printr-o adresa, pe fostul presedinte Emil Constantinescu despre faptul ca s-a dispus solutionarea petitiei sale prin care cerea deconspirarea lui Basescu. Claudiu Secasiu i-a transmis fostului presedinte ca, pana acum, s-au demarat procedurile legale prin care au fost solicitate detinatorilor de fond arhivistic provenind de la fostele organe represive ale statului (Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe si Serviciul Arhive si Documentare Militara) toate materialele mentionate in petitie.

"Singura institutie care a dat curs adreselor noastre a fost SRI. Acesta ne-a transmis raspunsul sau, doar ca 'nu au fost identificate documente ale Arhivei Comitetului PCR al Flotei Maritime sau ale Arhivei Comitetului Central al PCR'", se spune in adresa presedintelui CNSAS.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.