Ferma cinci apartinand societatii Patiprod a primit autorizatie sanitar-veterinara de functionare, iar pentru celelate doua exista termene de remediere a deficientelor

"Cele trei ferme care apartin societatii Patiprod au fost monitorizate si evaluate de inspectorii directiei noastre si in urma acestor controale s-a emis autorizatia de functionare", a declarat pentru NewsIn directorul Directiei Sanitara Veterinara (DSV) Brasov, Dorin Enache. Acesta a precizat, ca pentru celelalte doua ferme, inspectorii au solicitat unele remedieri, astfel incat sa se indeplineasca atat normele sanitar-veterinare, cat si cele de biosecuritate.

Cel de al doilea val de gripa aviara din tara noastra a avut ca punct de plecare ferma de curcani Dealul Frumos, ce apartine societatii Patiprod Codlea, care potrivit unui raport al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nu a respectat conditiile de biosecuriate. Pentru a eradica focarul, la Patiprod s-au sacrificat 600.000 de pui de carne si 16.000 de curcani.

Saptamana trecuta, patronii societatii Patiprod au solicitat despagubiri pentru aceste pasari ucise. "Mi s-a parut un mare tupeu din partea patronilor sa solicite despagubiri, in contextul in care ei sunt responsabili cu raspandirea gripei aviare din primavara", a declarat, pentru NewsIn, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.

Surse din Ministerul Agriculturii au declarat pentru NewsIn, ca politica ministerului este ca despagubirile nu se acorda daca in ferma solicitanta nu au fost respectate conditiile de biosecuritate. "Patronii unei societati pot solicita despagubiri fie ca au respectat sau nu, conditiile de biosecuritate, deoarece in legislatia in vigoare nu se precizeaza acest lucru", sustine directorul DSV Brasov.

Statul roman a cheltuit 6,4 milioane de euro pentru acordarea de despagubiri celor ale caror pasari au fost omorate din cauza celor doua valuri de gripa aviara. Cel de-al doilea val de gripa aviara a condus la aparitia a 127 de focare de gripa aviara, inclusiv in Bucuresti.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.