La 16 ani dupa "revolutia din decembrie 1989", romanii nu cunosc despre Securitate si uneltele sale abjecte care au distrus destine nici macar un sfert din cat au aflat est-germanii despre STASI imediat dupa caderea zidului Berlinului. Motivul: dupa 1990, rotitele regimului comunist instalat la putere, incurajat de "bunicuta" Iliescu, au facut tot ceea ce le-a stat in putinta sa functioneze astfel incat procesul de deconspirare a Securitatii ca politie politica sa ramana blocat.

S-au furat dosare, altele s-au "ars" ori au fost "de negasit" prin diverse arhive, au disparut ori au fost masluite anumite documente esentiale care demonstrau implicarea unor personaje in actiuni de politie politica... Toate numai pentru ca fosta oligarhie comunista sa capete o tenta cat de cat capitalista care sa permita pastrarea unor privilegii.

A fost nevoie de desecretizarea ordonata la finele lunii iulie de la Cotroceni, pentru ca societatea romaneasca sa afle o parte (mica) din scursurile care au distrus destine.

Surprinzator insa, desi autoritatile clameaza ca deconspirarea va merge pana la capat, cateva sute (daca nu cumva mii) de personaje de cea mai joasa speta nu vor fi (cel putin deocamdata!) deconspirate pe motiv ca dosarele lor poarta in arhive pecetea "Strict Secret".

Despre ce este vorba: imediat dupa 1990, la momentul constituirii Serviciului Roman de Informatii (SRI), o serie de indivizi care semnasera angajamente cu Securitatea ca politie politica au fost racolati ori si-au oferit de bunavoie serviciile "in slujba patriei" si au semnat noi angajamente cu SRI, devenind colaboratorii acestui nou serviciu secret. Tot atunci, din dorinta de a controla societatea, SRI a reactivat o parte din ofiterii formati la scoala Securitatii de la Baneasa, care facusera de-a lungul timpurilor comuniste politie politica, pe care i-a "acoperit" si i-a implantat in diverse medii (politic, finante-banci, mass-media, organizatii neguvernamentale etc).

Desi nu confirma explicit ca protejeaza fosti slujitori ai Securitatii care au semnat angajamente dupa 1990, SRI recunoaste implicit existenta unor dosare care nu vor fi facute publice pe motiv de "siguranta nationala". Ca atare, pentru ca recenta actiune de deconspirare sa fie credibila, ar fi cel putin normal - daca ne gandim ca "nimeni nu e mai presus de lege" - ca inclusiv dosarele colaboratorilor SRI sa fie facute publice. Altfel, exista riscul ca romanii sa realizeze ca oricare dintre cei care ne conduc poate fi oricand santajabil si ca tot acest proces de "regenerare" a societatii este de fapt o frectie cu Diana la piciorul de lemn al unui marinar ori un bazait de musca la urechea unei surd.

In contextul in care exista riscul ca o parte a turnatorilor si a fostilor ofiteri de securitate care au facut politie politica sa fie "iertati" doar pentru faptul ca au semnat noi angajamente cu Serviciul Roman de Informatii (SRI), "Curentul" a remis respectivului serviciu de informatii interne o adresa oficiala pe aceasta tema. Surprinzator, SRI nu a negat informatiile noastre, conform carora o parte din zoaiele Securitatii nu vor fi descoperite pentru ca dupa 1990 si-au pus "viata in slujba patriei", precum "celebra" Mona Musca inainte de teribilul cutremur din 1977.

Astfel, la intrebarea "Care este numarul persoanelor care au colaborat cu Securitatea ca politie politica si care, dupa infintarea SRI, au semnat angajamente de colaborare cu SRI?", serviciul care vegheaza la siguranta nationala a raspuns pe ocolite, recunoscand ca informatiile de care dispunem sunt reale: "Stabilirea persoanelor care au colaborat cu Securitatea ca politie politica in conformitate cu prevederile Legii 187/1999 este atributul exclusiv al CNSAS. Potrivit articolului 10 din Legea 51/1991 si a art. 17 lit. f) din Legea 182/2002, activitatea de informatii are caracter clasificat, nivelul de secretizare fiind acela de secret de stat si, potrivit art. 12 lit. a) din Legea 544/2001, astfel de informatii sunt exceptate de la accesul liber al cetatenilor".

In ceea ce priveste sansa ca dosarele respectivelor persoane care au colaborat cu Securitatea ca politie politica si care dupa infiintarea SRI au semnat angajamente de colaborare cu aceasta institutie sa fie transmise CNSAS pentru a fi facute publice, ori vor fi pastrate la secret pe motiv ca sunt informatii clasificate, SRI ne-a comunicat sec: "SRI a transmis CNSAS, in perioada 2000-2006, dosarele create de Securitate care nu priveau siguranta nationala a Romaniei, indeplinindu-si astfel obligatia legala stabilita de Legea 187/1999, de OUG nr. 16/2006, precum si de hotararile CSAT nr.13/2005 si nr.117/2006. Documentele create de Securitate care privesc siguranta nationala au facut si fac obiectul discutiilor Comisiilor mixte SRI-CNSAS si, in urma deciziilor comune ale celor doua institutii, acestea pot fi transferate CNSAS sau pot ramane in custodia SRI".

Chestionati vizavi de raspunsurile oficiale, oferite pe aceasta tema, care nu neaga explicit informatiile noastre conform carora unele personaje publice care au pactizat cu sistemul comunist ticalosit vor ramane necunoscute, reprezentantii SRI ne-au recomandat "sa nu intelegeti nimic si sa luati lucrurile asa cum vi le-am comunicat". Fara comentarii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.