Scrisoarea deschisa adresata de Gabriel Liiceanu deputatei PNL Mona Musca a incins si mai mult dezbaterea privind colaborarea cu Securitatea a demnitarilor romani. Fosti disidenti, intelectuali si gazetari comenteaza pentru "Cotidianul" acest text care pare sa urmeze o cariera similara celui intitulat "Apel catre lichele". Mona Musca nu a dorit, cel putin pina ieri, sa-i raspunda lui Gabriel Liiceanu.

Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii

"Sigur ca, pefond, argumentele si pozitia exprimate de domnul Liiceanu sint corecte. Si pentru mine Mona Musca a insemnat o mare dezamagire, mai ales ca a fost o promotoare a moralitatii in politica. Ea a fost chiar initiatoarea a doua legi importante, si anume Legea lustratiei si Legea transparentei. Cu atit mai grav este in cazul ei acest pact cu diavolul. Ceea ce l-a deranjat pe Gabriel Liiceanu si, recunosc, si pe mine a fost incercarea ei de a se scuza si a aduce argumente in favoarea colaborarii sale cu Securitatea. Daca si-ar fi cerut scuze public, alta ar fi fost situatia ei acum. Dar ea nu a procedat nici pe departe astfel, ci a incercat in continuare sa se justifice cu scuze de genul 'dragostea de studentii straini>>, 'razboiul dintre Iran si Irak>> (in paranteza fie spus, razboiul dintre Iran si Irak nici nu a avut loc atunci cind spunea dumneaei). Ma delimitez totusi de tonul articolului scris de domnul Liiceanu. E o scrisoare dura, acida, pe alocuri poate chiar prea dura, dar asta e o chestiune de stil. Pe fond, pozitia sa este absolut corecta."

Nicolae Manolescu, critic literar

"Eu gasesc scrisoarea deschisa a lui Gabriel Liiceanu exagerata. Nu ca ar fi vreo problema cu ceea ce sustine el sau cu felul in care doamna Musca s-a comportat in aceasta urita istorie. Problema este ca inainte de a exista un verdict dat de CNSAS mi se par pripite deciziile noastre. Vinovatia Monei Musca este incontestabila, dar ea nu este nici pe departe cea mai vinovata. Sint pusi laolalta oameni care poarta responsabilitati diferite. Lipsesc din discutie adevaratii turnatori si ofiterii de Securitate. I se retrage doamnei Musca sprijinul politic in timp ce Parlamentul e plin de securisti dovediti, ca Ilie Merce. In plus, mi se pare foarte straniu ca in partide importante ca PSD, PRM, PD nu a existat nici un turnator. De parca s-ar fi adunat toti la PNL. E prea ciudat. Noi transformam un lucru necesar ca deconspirarea colaboratorilor intr-o treaba romaneasca, aducem totul in deriziune".

Gabriela Adamesteanu, scriitor

"Emisiunea respectiva mi-a lasat o impresie de hartuire si violenta, iar comportamentul Monei Musca nu m-a surprins. Observasem de mult abilitatea cu care navigase intre liderii AC., PAC , CDR, PNL si D.A., fara a se impiedica in razboaiele lor. Demisia de la Ministerul Culturii mi s-a parut nejustificata, la fel ca si popularitatea (datorata si dorintei, infantile, a societatii romanesti de a-si face idoli). Nu aprobam iesirile ei la rampa alaturi de Theodor Stolojan si Valeriu Stoica. Nu inteleg de ce a facut proiectul Legii lustratiei, chiar daca colaborarea ei cu Securitatea se reduce la ce stim acum. Am crescut insa cu oroare de sedinte de demascari si autocritici publice fortate si mi se pare grabita reactia publica, inainte de a se vedea decizia CNSAS si dosarul intreg. Ce sa mai vorbim despre atitea crime politice nepedepsite? Mona Musca va raspunde in fata partidului sau si a electoratului. Pastrind proportiile, 'deconspirarea>> lui Gnter Grass la 78 de ani ne arata ce greu este sa iti asumi trecutul din totalitarism."

Adrian Cioroianu, istoric

"In mare parte sint de acord cu scrisoarea lui Liiceanu, pentru ca-mi dau seama ca este deceptia unui intelectual fata de o persoana in care avea incredere. Cu cit increderea de altadata e mai mare, cu atit mai dura e manifestarea deceptiei. As tine totusi sa-l incurajez pe Liiceanu in a crede pe mai departe ca nu toata lumea politica a avut de a face cu Securitatea in felul acesta. Pentru mine socul a fost mai mare. Mona Musca a fost una dintre persoanele care m-au convins sa intru in politica. La fel ca Liiceanu, auzisem si eu cam prin septembrie anul trecut de angajamentul ei si ma tot gindeam ca e vorba doar de o rautate. E curios cum toata lumea stia de un an, dar nimanui nu-i venea sa creada. Asta arata inca o data ca in Romania nu poti tine multa vreme un secret."

Alina Mungiu-Pippidi, politolog

"Pe cit a fost de mare increderea, pe atit de mare e acum dezamagirea. Mi se pare perfect indreptatita atitudinea lui Gabriel Liiceanu. El a intuit foarte bine ca intreaga personalitate politica a Monei Musca se baza pe sinceritate si sigur ca acum ea se prabuseste cu totul. Si nu pentru ca ar fi facut un mare pacat, ci pentru ca a tacut atita vreme. Multi dintre noi vom deveni sceptici de acum inainte. Eu am cunoscut-o pe Mona Musca in 1998. Am facut o emisiune la TVR incercind sa il ajutam pe Ticu Dumitrescu in incercarea lui de a trece arhiva SRI la CNSAS. Se zvonea ca liberalii nu vor vota pentru acest lucru. Am chemat reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare sa discutam Legea Ticu. Atunci a aparut o doamna care mi-a spus: 'Sint Mona Musca, l-am adus in emisiune pe domnul Quintus>>. Era prima data cind o vedeam in viata mea. Domnul Quintus a adormit de trei ori in emisiune, dar cind se trezea era foarte activ: 'Arhiva trebuie sa ramina la SRI>>. Repeta asta cu obstinatie. Asa incit pentru mine deconspirarea asta nu este o maaare surpriza."

Daniel Vighi, scriitor

"Scrisoarea mi se pare prea dura, cu o formulare prea exaltata, pe un ton excesiv. Nu trebuie sa fie atacata Mona Musca in felul acesta. Sfatul meu este sa se retraga din politica pentru a nu mai fi atacata de astfel de scrisori devastatoare. Am cunoscut-o dupa ’90, cind am fost impreuna la fondarea PAC-ului. Sint suparat pe ea ca prieten, pentru ca am fost apropiati. Ne-a mintit pe toti, ma simt groaznic de inselat si nu pot sa i-o iert. Lui Carol Sebastian am incercat sa-i iau apararea, pentru ca macar noi, prietenii, stiam de povestea lui, chiar daca el n-o facuse publica in presa si aici gresise. Mona Musca ne ia pe toti de prosti cind continua sa afirme ca n-a avut nici un fel de angajament politic. Pacat pentru calitatile ei si talentul real de politician. Orice ar face de acum inainte va parea un sir de ipocrizii nesfirsite. Nu cred sa mai poata iesi din imaginea asta."