Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a decis incetarea operatiunii de evacuare a cetatenilor romani din Liban. Cu toate acestea, ambasadele Romaniei din zona au primit instructiuni sa acorde, in continuare, o atentie speciala cetatenilor romani din Liban si sa incerce cautarea unor solutii de evacuare numai pentru persoanele care doresc, in mod ferm, acest lucru si care se afla intr-o situatie critica. Prioritate va fi acordata cetatenilor romani aflati in localitatile din sudul Libanului, grav afectate de violentele din ultima perioada.

Decizia MAE a fost luata ca urmare a faptului ca pe data de la 11 august Consiliul de Securitate al ONU a adoptat rezolutia 1701 care stabileste un set masuri pentru incetarea cat mai rapida a violentelor si initierea urgenta de actiuni in sprijinul populatiei civile afectate de actiunile militare. Rezolutia ofera totodata perspective pentru solutionarea pe termen lung a crizei. De asemenea, guvernele israelian si libanez au andorsat rezolutia Consiliului de Securitate si au initiat masuri pentru aplicarea prevederilor acesteia. MAE precizeaza ca persoanelor aflate in pericol, care au dorit sa fie evacuate, li s-a acordat deja tot sprijinul necesar. Totodata majoritatea statelor care au comunitati de resortisanti in Liban au decis, in ultimele zile, incetarea operatiunilor de evacuare. Din acest motiv, situatiile de sprijin financiar din partea statului roman pentru repatriere vor constitui exceptii si se vor aplica exclusiv cetatenilor romani si membrilor acestora de familie aflati in situatii deosebite, mai arata comunicatul amintit.

Incepand din data de 17 iulie, Ministerul Afacerilor Externe a organizat evacuarea si transportul in Romania a 775 de persoane (cetateni romani si membrii lor de familie). 729 dintre aceste persoane au fost evacuate cu cele trei convoaie organizate in zilele de 17, 18 si 20 iulie, iar restul au fost evacuate pe cale maritima, pe vase puse la dispozitie de o serie de state (Grecia, Franta, Marea Britanie, Italia, Australia, Canada, Turcia). Ultimul grup de cetateni romani a fost transportat pe 10 august, cand 12 persoane au fost evacuate, cu un vas grecesc, in Cipru. De asemenea, 408 cetateni romani au parasit Libanul in mod individual, prin Siria, o parte dintre acestia fiind preluati cu cele trei convoaie organizate de autoritatile romane.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.