Dezbaterile privind proiectul minier Rosia Montana se afla pe ultima suta de metri. Pana in prezent au avut loc opt intalniri la care s-a discutat demararea activitatii miniere din Rosia Montana. Ultimele doua dezbateri publice privind raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului al proiectului Rosia Montana au avut loc in perioada 7-9 august la Cluj-Napoca si la Turda, informeaza Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Calendarul intrevederilor a fost stabilit de catre MMGA, de comun acord cu titularul proiectului, in conformitate cu prevederile Ordinului MAPM 860/2002 privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu. La intalnirile periodice intre investitor si autoritati poate participa orice persoana interesata sa afle aspecte legate de proiect.

1.250 de persoane la primele trei dezbateri

In cadrul primelor trei intrevederi, din totalul de 14 impuse de lege, desfasurate la Rosia Montana, Abrud si Campeni au participat aproximativ 1.250 de persoane. La dezbateri au fost prezenti reprezentanti ai autoritatilor pentru protectia mediului, ai Rosia Montana Gold Corporation si membrii Alburnus Maior, Greenpeace si ai altor organizatii nonguvernamentale care se opun proiectului. Unele dintre nemultumirile protestatarilor se refera la faptul ca nu sunt indicate niciun fel de garantii financiare pentru operarea in siguranta a minei si pentru reabilitarea mediului postinchidere. Totodata, nu se indica niciun fel de asigurari financiare in cazul unui accident minier. De asemenea, organizatiile opozante considera ca activitatea miniera va duce la distrugerea vestigiilor arheologice din Rosia Montana.

De cealalta parte, sustinatorii proiectului Rosia Montana dau ca argument solid pentru continuarea proiectului crearea de noi locuri de munca si, astfel, tinerii din regiune nu vor mai fi nevoiti sa emigreze in alte state pentru a se angaja.

Proiectul Rosia Montana are 50% sanse sa fie aprobat

Comentariile publicului privind exploatarea miniera de la Rosia Montana vor fi trimse la sediul MMGA pana pe 25 de august, data la care va avea loc ultima intrevedere, care va fi gazduita de Casa de Cultura a sindicatelor din Arad. Pe baza rezultatelor dezbaterilor publice, ministerul va face o evaluare a propunerilor si a comentariilor motivate ale publicului. Dupa aceea, MMGA va solicita titularului completarea raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului cu o anexa, care va contine solutii de rezolvare a problemelor semnalate.

Cu toate ca investitiile intreprinse de Gabriel Resources in Rosia Montana depasesc 200 de milioane de dolari, exista 50% sanse ca proiectul sa fie aprobat. "Mai sunt inca multe de facut pentru ca Gabriel Resources sa poata demara lucrarile la exploatatia miniera. Pentru inceput, compania a depus la Ministerul Mediului studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului (EIM), care va fi supus dezbaterii publice, iar daca se vor obtine avizele necesare, canadienii trebuie sa obtina drepturile de acces pe teren, descarcarea arheologica si autorizatia de constructie", a declarat recent Constantin Popescu, secretar de stat din MMGA, pentru Curierul National.

In aceste conditii, exploatarea va incepe cel mai devreme in 2009 si se va desfasura pe o perioada de cel putin 17 ani, timp in care se estimeaza ca vor fi extrase 330 de tone de aur si alte 1.600 de tone de argint. Valoarea veniturilor se ridica, astfel, la 3,6 mld. dolari, iar profitul rezultat va fi de 1 miliard de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.