Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, declara ca multe dintre angajamentele pe care le avem luate fata de parteneri nu pot sa fie realizate cu bugetul Armatei propus pentru 2007. De aceea va prezenta in CSAT variantele cu obiectivele asumate si cheltuielile obligatorii de facut.

Jurnalul National: Cati bani ati avut alocati pentru sustinerea trupelor noastre din teatrele de operatii?

Teodor Atanasiu: Nu avem executia bugetara pana la sfarsitul anului, dar sunt in jur de 100 de milioane de dolari. Pentru anul trecut aproximativ 90 de milioane.

PIB-ul promis NATO a fost de 2,38 la suta.

In nici un an nu s-a alocat 2,38 %. Acest procent era o dorinta a MApN, precum si a guvernelor, din moment ce aceasta cifra a fost transmisa. Vreau sa fie clar pentru toti ca nici o tara nu si-a alocat atat cat si-a propus din PIB. Din analiza pe care am facut-o, anul acesta Romania a fost in primele cinci tari din NATO ca alocatie bugetara din PIB. Aceste bugete pentru aparare nu sunt de fiecare data cele pe care si le-ar fi dorit ministerele Apararii, fiindca orice societate si orice guvernau niste obligatii si obiective pe probleme de pe agenda publica a populatiei, precum invatamantul, sanatatea si infrastructura.

Pariul

Intr-o declaratie facuta la Arad, ati pornit de la o realitate, aceea ca masinile ARO nu pornesc intotdeauna la prima cheie.

Am dat un exemplu sugestiv pentru faptul ca tehnica noastra militara, in ceea ce priveste vehiculele, trebuie modernizata si trebuie sa avem achizitii de astfel de vehicule. Mi-a parut bine cand domnul presedinte a facut si un test ca sa justifice ceea ce am spus eu. Am spus atunci ca militarii americani fac unele pariuri dimineata referitor la care dintre masinile ARO romanesti nu pleaca de la prima cheie. Ati vazut ca dintre cele patru masini, verificate de domnul presedinte, trei au plecat si una n-a plecat la prima cheie. Deci militarul american care ar fi pariat pe aceasta din urma castiga. Trecand peste glume, este foarte clar ca avem nevoie de masini performante si, din acest motiv, avem programe de achizitie in acest sens.

Chiar pentru acest an aveti fixata achizitia a 60 de masini.

Da. Aceste achizitii se fac in conformitate cu legea romaneasca prin competitie. Eu nu va pot spune ce masina va intra in dotare, tocmai din acest punct de vedere. Am vazut ca au fost cateva exprimari facute peste hotarele tarii…


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.