Notele informative pe care Mona Musca le-a dat Securitatii nu pot fi facute publice decit de catre victime

Principalul argument al Monei Musca in incercarea de a demonstra ca nu a facut politie politica a fost acela ca nu a furnizat decit informatii verbale, si nici macar ofiterului, ci prodecanului care se ocupa de studentii straini din Universitatea Timisoara. In sustinerea acestei idei, ea a prezentat un tabel cu 15 note informative furnizate de sursa "Dana", un fel de opis, insa notele nu se regasesc si ele in dosar.

"Deductia" Monei Musca a fost aceea ca documentul a fost intocmit in fals de ofiterul care o recrutase, Eugen Lacatis, pentru a-si putea justifica activitatea in fata sefilor. Lipsa notelor din dosarul de retea este insa normala si nu inseamna ca ele nu se gasesc in alte dosare. In acest caz, in dosarele studentilor straini si ale cadrelor didactice despre care Mona a dat informatii, asa cum reiese din documente, dar si in dosarul de problema al studentilor straini, codificat de Inspectoratul de Securitate Timis "1949".

Mona nu poate primi propriile note

Chiar daca aceste note exista, sansele ca ele sa fie vreodata date publicitatii, in conditiile legislative actuale, sint foarte reduse. Potrivit art. 30 din Regulamentul de organizare si functionare al CNSAS, petitionarului, "la cerere, i se permite accesul doar la acele documente intocmite despre persoana sa". "Persoana verificata are dreptul sa vada toate documentele pe baza carora se ia o decizie, inclusiv propriile note aflate in alte dosare. Copii nu poate insa primi decit dupa documentele care o privesc, ceea ce inseamna, implicit, ca nu si dupa notele informative proprii, care sint despre alte persoane", explica Germina Nagit, sefa Directiei de Investigatii de la CNSAS.

Asta presupune ca notele informative date de Mona Musca, de exemplu, nu vor putea fi decit vazute de aceasta, in momentul in care va fi chemata la audieri de CNSAS.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.