Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat, ieri, cu majoritate de voturi si o abtinere, nota Directiei Inspectiei Judiciare privind modul in care magistratii au solutionat cazul omului de afaceri Ovidiu Tender. Nota, ce va fi facuta publica in curand, va fi trimisa Comisiei de disciplina din cadrul CSM, catre conducerile Tribunalului Bucuresti si Curtii de Apel Bucuresti (CAB) si la barourile din care fac parte avocatii lui Tender - Gheorghita Mateut si Victor Ponta

Pe baza acestei note, Comisia de disciplina va cerceta eventualele abateri savarsite de judecatori, iar barourile sa faca acelasi lucru in cazul avocatilor. Conducerile celor doua instante vor trebui sa ia masurile organizatorice necesare, pentru a nu se mai intampla un caz asemanator cu cel al lui Tender.

Din declaratiile membrilor CSM a reiesit ca judecatorii de la CAB nu sunt cu nimic vinovati de ceea ce s-a intamplat in sedinta de judecata din 30 iulie, atunci cand magistratii au decis sa-l mentina pe Tender in stare de arest. Membrii CSM au aratat ca la tribunal nu au fost respectate procedurile in vigoare si s-au identificat grave disfunctionalitati organizatorice. Mihai Pop-Cerneanu a declarat ca magistratii Tribunalului Bucuresti nu au solutionat in termen de 24 de ore, asa cum prevede Codul de procedura penala, cererea procurorilor de prelungire a mandatului de arestare preventiva a lui Tender. El a precizat ca dosarul a stat la tribunal prea mult timp, iar judecatorii de la CAB au fost pusi in situatia dificila de a judeca recursul declarat de procurori in cateva ore.

Vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si membru al CSM Lidia Barbulescu a tinut sa-i felicite pe judecatorii de la CAB, subliniind ca avocatii au dat dovada de "rea-credinta", iar prezenta deputatului PSD Victor Ponta s-a dorit a fi o presiune in plus asupra judecatorilor.

Singurul repros adus magistratilor de la CAB a venit de la presedintele CSM, Iulian Galca, el spunand ca acestia ar fi trebuit sa se pronunte in sedinta publica, pentru transparenta. Ovidiu Tender este urmarit penal in dosarul "Rafo - Carom", alaturi de Marian Iancu, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani, precum si pentru constituirea si apartenenta la un grup de criminalitate organizata.

Mandatul de arestare preventiva, prelungit cu 30 de zile

Inca de la iesirea din sala de judecata, in care magistratii Curtii de Apel Bucuresti au dispus prelungirea cu inca 30 de zile a mandatului de arestare preventiva a lui Ovidiu Tender, unul dintre avocatii acestuia, Gheorghita Mateut, a spus ca va depune plangeri penale impotriva judecatorilor din complet, pe care i-a acuzat de abuz in serviciu si fals intelectual in acte oficiale.

Avocatul a declarat ca presedintele completului de judecata "a zbierat la avocati", a batut cu pumnul in masa, a refuzat cereri inaintate de aparare, a hotarat ca sedinta sa nu fie publica si, mai mult, "se afla in stare de ebrietate". El a spus ca acelasi judecator nu l-a lasat sa-si sustina concluziile finale, iar, la un moment dat, atat el, cat si celalalt avocat, Victor Ponta, au fost scosi din sala de judecata, pe motiv ca nu au o tinuta corespunzatoare. Ceea ce i-a deranjat cel mai mult pe avocati a fost maniera in care judecatorii s-au pronuntat in acest dosar.

Magistratii au parasit sala de judecata pentru a delibera cu cateva minute inainte miezul noptii, momentul in care expira mandatul de arestare emis anterior pe numele lui Tender. Gheorghita Mateut a precizat ca judecatorii au luat decizia in cazul clientului sau dupa aceasta ora, iar pentru a se incadra in termen, actele au fost intocmite de catre grefier inainte ca judecatorii sa se pronunte.

Tender l-a recuzat pe expertul contabil din dosar

Omul de afaceri Ovidiu Tender l-a recuzat, miercuri, prin avocat, pe expertul contabil din dosar, Cristian Bejenariu, pe motiv ca acesta are un interes in cauza. Avocatul a precizat ca, pe 28 iulie, Comisia de Disciplina din cadrul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania l-a sanctionat cu mustrare pe expertul contabil din dosar, pentru ca a furnizat date si informatii din cauza unor terte persoane, incalcand astfel normele profesionale referitoare la secretul profesional si antepronuntandu-se.

Marius Manolache a informat ca unul dintre membrii Comisiei de Disciplina, Sebe Liviu, a renuntat la postul sau din aceasta institutie, nemultumit ca expertul a primit o sanctiune prea mica. Avocatul lui Ovidiu Tender a anuntat ca procurorii au respins cererea de recuzare a expertului. Marius Manolache a adaugat ca va solicita o noua expertiza in dosar.

Membrii CSM au aratat ca avocatii au folosit toate mijloacele pentru a tergiversa dosarul lui Tender, incalcand procedurile. Ei au precizat ca aparatorii lui Ovidiu Tender au inaintat mai multe exceptii care nu puteau fi invocate si au facut cereri de recuzare cu incalcarea legii. Iulian Galca a recunoscut ca a fost sunat, "cu putina obraznicie", in noaptea din 30 iulie, de catre avocatul Gheorghita Mateut, care l-a informat ca la CAB "este mare scandal".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.