Deputatul PNL a recunoscut ca a semnat un angajament, insa sustine ca nu a dat nici o nota scrisa despre studentii straini. Documentele o contrazic insa

Legatura dintre Securitate si Mona Musca a inceput in martie 1977. Actualul deputat era proaspat asistent la Facultatea de Filologie a Universitatii din Timisoara, unde preda limba romana studentilor straini. Ofiterul de Securitate care se ocupa de studenti, maiorul Eugen Lacatis, a cerut superiorilor sai aprobarea recrutarii, fara a intimpina nici o rezistenta din partea ei. Dupa primul contact cu Mona, care, dupa numele primului sot, se numea atunci Nicoara, ofiterul nota: "Exprimindu-mi dorinta de a discuta cu ea problema legata de studentii straini (greci) din grupa sa, mi-a raspuns ca nu este surprinsa de acest lucru si chiar se astepta sa fie cautata in vederea unei discutii".

"A semnat angajamentul pe loc"

Ofiterul gasea ca Mona Nicoara era "o persoana inteligenta, foarte bine pregatita profesional, fire sociabila", iar recrutarea ei s-a produs la doar o saptamina dupa prima discutie, in locuinta pe care aceasta o impartea cu parintii. "I-am propus colaborarea cu organele noastre in mod organizat si conspirat. A acceptat fara rezerve acest lucru. (...) Nicoara Monica nu a ezitat la semnarea angajamentului si l-a dat pe loc. (...) S-a angajat sa ne furnizeze note scrise, semnate cu numele conspirativ 'Dana>>".

"Am inghitit numele conspirativ"

Mona Musca a recunoscut ieri ca nu a ezitat sa semneze, atita vreme cit tinea de "siguranta studentilor straini si de siguranta Romaniei". "Mi s-a spus: 'Dumneavoastra aveti o responsabilitate fata de studentii straini, pentru ca ei isi transfera uneori conflictele din tarile lor de origine, si exista si aici oameni care ii stimuleaza, astfel ca viata lor este citeodata in pericol>>", a explicat Musca.

In ceea ce priveste acceptarea numelui conspirativ, aceasta sustine ca e "singurul lucru care a pus-o pe ginduri". "Mi-a zis ca in ceea ce tine de siguranta nationala se foloseste nume conspirativ. Nu stiu daca asa era, dar am inghitit-o", spune Mona Musca.

15 note informative volatilizate

Rezultatul angajamentului ar fi constat, sustine ea, doar in informari verbale ale prodecanului responsabil cu studentii straini, Adrian Chiriac. Acesta transmitea informatiile ofiterului. Unul dintre dosarele de la CNSAS pe numele sau, cu o singura pagina, formulata ca un opis, arata insa ca Mona Nicoara, alias "Dana", ar fi dat nu mai putin de 15 note informative in intervalul 8 septembrie 1977- 13 octombrie 1978. Materialele nu se regasesc insa in dosar, ci au fost "expediate", potrivit documentului, fie in mapele studentilor respectivi, fie au fost incluse in dosarul "de problema" al studentilor straini, codificat "1949".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.