La numai o zi dupa ce presa a preluat afirmatiile lui Alex Mihai Stoenescu, potrivit carora Sorin Ovidiu Vintu reusise sa acumuleze, inca din 1990, o avere fabuloasa, istoricul revine, intr-o declaratie acordata ziarului nostru, cu noi amanunte la fel de spectaculoase in legatura cu cariera post-decembrista a celebrului magnat. Alex Mihai Stoenescu ne-a declarat ca, in calitatea sa de istoric, a fost intrigat de modul in care a fost tratat cazul FNI si a decis sa efectueze o ancheta pe cont propriu. "Primul semn de intrebare a aparut in momentul in care, dupa declansarea scandalului, am constatat ca Sorin Ovidiu Vintu nu a incercat sa paraseasca tara, si asta daca luam in calcul faptul ca multi oameni de afaceri care erau anchetati sub diferite for-me au plecat din Romania", a declarat Stoenescu.

In opinia sa, existau practic doua ipoteze. "Fie Vintu era constient de faptul ca nivelul de coruptie politica este atit de mare, fie era nevinovat", a afirmat istoricul, precizind ca investigatiile sale s-au bazat pe aceste doua ipoteze. "Am inceput sa studiez acest caz in 2000. In acelasi an, domnul Traian Basescu, pe atunci candidat la Primaria Capitalei, si-a atacat adversarul poli-tic, pe Calin Catalin Chi-rita, aratind ca exista o legatura intre FNI si CEC. In acest fel a iesit la supra-fata contractul dintre CEC si FNI privind garantarea banilor Fondului", a mai spus Stoenescu.

`Statul nu doreste sa-i despagubeasca pe cetateni`

Prin cercetarile sale, istoricul incearca sa demonstreze ca FNI a fost "o pacaleala" a statului. "In perioada octombrie-noiembrie 1997, Vintu a vindut SOV INVEST. Societatea a fost achizitionata de CENTROCOOP care a numit-o pe Ioana Maria Vlas in functia de presedinte. Vlas fuses concediata de Sorin Ovidiu Vintu, in anul 1996", a precizat Alex Stoenescu. El a aratat ca, sub conducerea Mariei Vlas, SOV INVEST a vindut 20 la suta din actiuni Bancii Agricole (n.r apartinind sta-tului roman), 20 la suta CEC (proprietar statul roman) iar 10 la suta Vlas si asociatii. "Din acest moment FNI s-a transformat intr-o structura piramidala. Din cercetarile mele, in afara de suma mult prea mare, as zice eu, pe care SOV a retras-o, situatia lui juridica, in raport cu FNI este corecta", a afirmat Stoenescu.

Istoricul a mai aratat ca, potrivit anchetei derulate de comisia parlamentara condusa de PD, "adevaratii hoti de la FNI se afla in institutii ale statului sau girate de stat". "Cit ar parea de ciudat, singura calitate oficiala a lui Vintu in raport cu Fondul este aceea de pagubit. Atunci cind a izbucnit scandalul SOV, avea 10 milioane de dolari depusi la FNI. Potrivit comisiei de evaluare nu i s-au recunoscut decit 3,5 milioane de dolari", a declarat Alex Stoenescu, precizind ca, practic, lui Vintu i se recunoaste calitatea de pagubit al FNI.

"Nu sunt un specialist in economie, dar am facut aceasta investigatie ca cercetator in istorie. Concluzia mea este ca batalia care se da in acest moment pentru afacerea FNI este data de institutiile statului, care nu doresc sa-i despagubeasca pe cetateni. Dar, cum statul este tot una cu cetatenii, este necesar ca acuzele si anchetele sa fie dirijate catre Sorin Ovidiu Vintu si nu catre statul roman, care este principalul vinovat", a concluzionat istoricul Alex Mihai Stoenescu.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.