Revolutia, primele mineriade, debarcarea lui Roman, puciul de la Moscova. Culisele acestor evenimente vor deveni publice dupa adoptarea noii legi a Arhivelor

Documentele din timpul Revolutiei si al mineriadelor din 1990-1991 ar putea fi accesate de oricine daca noul proiect de lege al Arhivelor va fi adoptat. Unii istorici au insa dubii ca vor pune mina pe toate documentele din zorii regimului Iliescu.

"Actele emise de structurile care au condus Romania in perioada 22 decembrie 1989 - 8 decembrie 1991 sint considerate documente cu valoare istorica si se supun reglementarilor prezentei legi pentru aceasta cagetorie de documente", se arata in proiectul de lege privind Arhivele Nationale, pus pe site-ul Ministerului Culturii. Care ar putea fi sensul unei astfel de prevederi, aparent bizare, referitoare la un set determinat de documente? "Adica si ele vor trebui puse la dispozitia marelui public. Si ele, ca si arhivele PCR, nu erau 'la liber>>. Erau secretizate", explica ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, initiatorul legii.

Pina acum, documentele din istoria recenta a Romaniei erau imposibil de accesat. O confirma si istoricii. "Nici nu indrazneai sa te gindesti la documentele astea. Aveai nevoie de acreditari si de aprobari speciale", spune istoricul Armand Gosu, specializat in istoria recenta. In schimb, prin noua lege, orice cetatean va avea acces la arhivele statului "doar cu buletinul", dupa cum explica ministrul Culturii.

Dispare termenul de 30 de ani

Legea in vigoare contine o prevedere care blocheaza accesul la cercetarea istoriei recente. Astfel, in Legea Arhivelor se arata ca "documentele care fac parte din Fondul Arhivistic National al Romaniei pot fi consultate, la cerere, de catre cetatenii romani si straini, dupa 30 de ani de la crearea lor. Pentru documentele la care nu s-a implinit acest termen, cercetarea se poate face numai cu aprobarea conducerii unitatii creatoare sau detinatoare". "In noua lege nu mai exista acest termen. Poti sa intri in ele oricind", afirma ministrul Culturii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.