Cum sa faci din oameni angajati pe vremea lui Iliescu o echipa unita a lui Basescu. Doi specialisti in comunicare au reusit asta la Cotroceni.

Anul trecut, Presedintia a primit in rindurile sale un specialist in comunicare, coach i se mai zice, care avea misiunea de a uni echipa din Departamentul legislativ-constitutional, condus de Renate Weber. Oamenii din spatele presedintelui, antrenati sa-l faca pe Basescu sa arate bine in iesirile publice, aveau probleme de comunicare intre ei.

Ideea a pornit de la Stefan Deaconu, consilier de stat la Cotroceni in februarie 2005. "In momentul in care am ajuns aici, am intilnit o echipa ce nu era unita", isi aduce aminte Deaconu. De toti, erau opt oameni: sapte executanti si Renate Weber, consilier prezidential.

La acea ora, Deaconu era preocupat de ideea de a construi "o echipa Basescu", folosind oameni din mandatul Iliescu. Unul dintre prietenii sai i-a zis ca a auzit de un program de coaching. Potrivit cartilor, un coach este "un specialist care te ajuta la obtinerea unor rezultate mai bune prin procesul de descoperire si de planificare a obiectivului prin etape specifice". Concret, antrenorul se ocupa de formarea unor echipe coezive, care sa poata lucra foarte bine, in timp util, sub stres, si care sa dea maximum de randament.

Antrenament fara sa plateasca

Raul Rosu si Mihai Stanescu de la RoCoach au aparut la Cotroceni ca sa explice cum poate schimba dinamica unei echipe. "Au zis ca pot sa imi ofere un astfel de program pro bono, fara sa plateasca institutia", a continuat consilierul.

Antrenorul de personal ajuta sa stii nevoile omului de linga tine in plan profesional, sustine Deaconu. "Programul de o luna si jumatate a fost impartit in 14 intilniri: citeva erau intre coach si seful de departament; cum doamna Weber nu a putut participa, m-am dus eu la celelalte; au mai fost intilniri unu la unu ale coacherului cu fiecare membru al departamentului, inca doua de grup, cu toata echipa, si inca una de final", si-a adus aminte Deaconu.

Intilnirile au lamurit niste lucruri: cum si-ar dori Stefan Deaconu sa arate echipa sa, care sint proiectiile departamentului, unde vor sa ajunga, crearea unei echipe performante cu oameni care sa se faca ascultati, raporturile dintre ei. Iulia Tutuianu, consultant in acelasi departament supus experimentului, isi aduce aminte ca acest coaching a spart, de fapt, gheata dintre ei: "Feedback-ul era socializarea dintre noi si a reusi sa comunicam. Asta era scopul".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.