Ministerul de interne britanic ar putea fi fortat sa renunte la planurile de a interzice imigrantilor romani si bulgari sa vina in Marea Britanie de la anul, afirma ziarul Mail on Sunday.

Potrivit ziarului, avocatii ministerului de interne au avertizat ca romanii si bulgarii ar putea cere- si obtine- in virtutea legilor privind drepturile omului, sa li de dea aceleasi drepturi de care au beneficiat cei peste jumatate de milion de polonezi si alti est-europeni carora li s-a permis sa vina in Marea Britanie dupa aderarea tarilor lor la Uniunea Europeana.

Presa britanica a relatat ca autoritatile de la Londra au luat in discutie in secret posibile masuri menite sa ii impiedice pe romani si bulgari sa vina in Marea Britanie de la anul.

Se relateaza ca numarul estimat al romanilor si bulgarilor care ar putea veni in Marea Britanie la anul este de 300.000.

Strategia privind imigratia - revizuita

Unul dintre politicienii care militeaza puternic pentru stavilirea valului de imigranti est-europeni este fostul ministru al muncii Frank Field.

Potrivit Mail on Sunday, el a fost incurajat de oficiali de rang inalt din guvern sa continue si mai activ campania in acest sens.

Frank Field a spus ca oficialii care spun ministrilor ca nu pot "inchide usa in fata romanilor si bulgarilor" sunt aceiasi care au spus ca doar o mana de polonezi vor veni in Marea Britanie dupa aderarea tarii la UE.

Guvernul a revizuit strategia privind imigratia cand s-a dovedit ca estimarile initiale privind numarul imigrantilor care vor sosi in Marea Britanie dupa aderarea Poloniei si a altor sapte tari est-europene la UE fusesera serios subestimate.

Initial, autoritatile afirmasera ca estimeaza sosirea a 13.000 de imigranti din statele est-europene dar numarul lor a fost de ordinul sutelor de mii.
Decizia de a oferi dreptul de acces in Marea Britanie pentru circa 30 de milioane de romani si bulgari trebuie luata inainte de sfarsitul acestui an.
Grupuri independente britanice estimeaza ca in 2007 in tara ar putea ajunge pana la 300.000 de romani si bulgari.

Un oficial al ministerului de interne a afirmat ca exista mai multe variante care ar permite autoritatilor de la Londra sa restranga depturile de angajare pentru est-europeni.

Una dintre acestea consta in adoptarea politicii Germaniei, care elibereaza un numar limitat de permise de munca, mentinand la cateva mii numarul muncitorilor imigranti.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.