Ministerul Justitiei, Cotrocenii si societatea civila desfiinteaza initiativa Guvernului. Lansat cu surle si trimbite in dezbatere publica, proiectul de lege-cadru a securitatii nationale este atacat din trei directii

Setul de obiectii depus miercuri pe masa Guvernului de Monica Macovei critica cele mai controversate puncte ale proiectului conceput de Marius Oprea, consilierul pe probleme de securitate nationala al premierului, in tandem cu Radu Stroe: unul, prin care SPP si STS devin simple directii in Ministerul de Interne, respectiv cel al Comunicatiilor, celalalt, care abiliteaza cele doua servicii sa desfasoare "activitati informative".

"In mod ciudat, in sfera limitativa a institutiilor abilitate sa desfasoare activitati informative sint incluse Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale care nu sint servicii de informatii. SPP are ca principal obiectiv protectia demnitarilor, iar STS are ca atributii gestionarea si oferirea mijloacelor speciale de comunicare intre institutiile statului, reprezentind practic un furnizor de servicii speciale", se arata in materialul MJ. Argumentul pentru care STS n-ar trebui sa fie trecut la minister ar fi acela ca serviciul este utilizat de toate organele statului care opereaza cu telefoane speciale, "fiind singura institutie care asigura protectia sistemelor de comunicatii".

Marcaj la legile Cotrocenilor

Ministerul Justitiei a decriptat una dintre intentiile autorilor: dublarea proiectelor elaborate la Cotroceni, cu largul concurs al serviciilor secrete. "Proiectul de lege privind securitatea nationala intocmit de Secretariatul General al Guvernului se suprapune in mod considerabil cu proiectul de lege privind activitatea de informatii, contrainformatii si securitate", se spune in amendamentele "Macovei", care propun contopirea celor doua proiecte de lege.

Saftoiu: "Amatorism periculos"

Pe ideea inutilitatii proiectului de lege-cadru merge si consilierul prezidential Claudiu Saftoiu (foto), omul de la Cotroceni care s-a ocupat cel mai indeaproape de legislatia in materie de securitate nationala. "In statele membre NATO, nu exista legi-cadru privind securitatea nationala. Conceptele si liniile generale sint definite in Strategia Nationala de Securitate pe care si CSAT-ul nostru a adoptat-o. Ca atare, nu ne mai trebuie inca o lege-cadru, sint suficiente cele patru legi institutionale, care abroga, implicit, vechea lege-cadru a sigurantei nationale, din 1991", spune Saftoiu, care califica "opera" tandemului Oprea-Stroe ca fiind "de un amatorism periculos".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.