Medicii de familie si specialistii din ambulator pot deveni proprietarii cabinetelor in care lucreaza, platind de zeci de ori mai putin decat pretul pietei. Legea privind vanzarea a intrat in vigoare, iar procedurile de privatizare incep in 15 august, data de la care administratiile locale vor face publice listele cu spatiile ce vor fi vandute. La nivel national sunt peste 16.000 de doctori care se inscriu in aceasta categorie, dintre care aproape 12.000 sunt medici de familie. Pretul de vanzare al spatiului medical se stabileste diferentiat, pe categorii de localitati. Potrivit Mediafax, in localitatile de gradul 0, cum este municipiul Bucuresti, pretul maximal este de 70 euro/mp, ceea ce face ca medicii sa scoata din buzunar intre 2.500 si 3.000 de euro pentru un spatiu similar unei garsoniere. Functie de zona, acesta ar costa intre 20.000 si 60.000 de euro.

Pentru localitatile de rangul I, pretul a fost stabilit la 50 euro/mp , "tariful" scazand pana la 15 euro/mp, pentru localitatile de rangul V. Preturile pot fi diminuate cu 10 la suta de catre o comisie alcatuita din reprezentanti ai Colegiului Medicilor, ai Fiscului si primariei, daca spatiul este situat intr-o cladire mai veche de 30 de ani sau intr-o localitate cu deficit de medici. Vanzarea spatiilor medicale se poate face cu plata in rate pe 15 ani, cu un termen de gratie de un an. Pretul de vanzare al terenului pe care se afla cabinetul este de 1 euro/mp, pentru o suprafata de maximum 250 mp, iar pentru restul suprafetei terenul se vinde la pretul pietei. Chiar si spatiile medicale care se afla in sediile consiliilor locale si judetene, regiilor si societatilor comerciale cu capital majoritar de stat, scolilor si altor institutii publice pot fi vandute, daca exista acordul proprietarului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.