Casele distruse in urma inundatiilor vor fi reconstruite incepand de saptamana viitoare

Cele 14 societati de constructii care au castigat licitatia organizata in Capitala pentru atribuirea lucrarilor vor incepe de saptamana viitoare reconstructia caselor din comuna Rast, judetul Dolj, dar si din doua localitati distruse de alunecarile de teren din judetul Gorj.

Finantare interna

Pana in prezent, au fost alocate 28 de milioane de lei pentru materiale de constructie in Lunca Dunarii si in judetul Gorj. Cinci milioane de lei au fost aprobate printr-un act normativ de catre Guvern in sedinta tinuta miercuri pentru reconstructia caselor afectate de inundatii in timp ce Ministerului Transporturilor va aloca, din bugetul propriu, in acelasi scop, 11 milioane de lei.

Zona in care vor fi construite cele aproximativ 550 de case se intinde pe aproximativ 100 de hectare a anuntat Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, in urma unei inspectii desfasurate de o echipa de control mixta, formata din reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Transportului, ai ANL si ai prefecturii care s-au aflat in teritoriu inca de luni.Reconstructia caselor are loc in zonele stramutate din Rast si doua localitati din Gorj pe un amplasament de langa Targu Carbunesti iar in zona Dunarii au fost livrate deja peste 90% din cimentul si fierul beton necesare.

Ajutor de la UE

71,2 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (UE) petru Romania - promisiune inca de la inundatiile din 2005.

Comisarul european pentru politica, Danuta Hubner, a semnat cele doua acorduri de implementare prin care Romania va primi asistenta financiara in vederea reducerii efectelor inundatiilor. De asemenea, ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala, Cristian David, a prezentat in sedinta de guvern o informare privind finalizarea acestor acorduri de implementare. Conform procedurilor, acordurile de implementare urmeaza sa fie semnate curand de ministrul delegat Cristian David, data la care vor deveni efective. In scopul implementarii acordurilor se vor constitui o Unitate de Management a Proiectului la nivelul Autoritatii Coordonatoare (Cancelaria primului-ministru) si cate o unitate la nivelul celor trei ministere, a mai spus Oana Marinescu.

Fondurile primite de la UE care acopera aproximativ 5% din totalul daunelor inregistrate in urma inundatiilor inregistrate in perioadele mai-iunie si iulie-august 2005, vor fi folosite pentru finantarea lucrarilor de urgenta efectuate in acelasi an. Se vor construi diguri si baraje ,care ar trebui sa acopere problema apararii impotriva inundatiilor, lucrari prioritare de prevenire si punere in siguranta a infrastructurii de gospodarire a apelor, precum si pentru acoperirea costurilor unor actiuni de interventie, recuperare si reabilitare.

Cele 71,2 milioane de euro vor fi repartizate astfel: 61 de milioane pentru Ministerul Administratiei si Internelor, 6 milioane pentru Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si 4,2 milioane pentru Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Sumele vor intra in conturile bancare indicate de autoritatea coordonatoare in cursul acestei saptamani, iar cele trei ministere vor beneficia efectiv de ele dupa ce vor prezenta lista proiectelor avand la dispozitie un an de zile petru a utiliza intreaga suma alocata.

Despagubiri pentru culturile distruse de calamitati

Producatorii agricoli vor primi despagubiri de la bugetul de stat in valoare totala de 51,44 milioane de lei pentru culturile distruse de fenomenele meteorologice produse in perioada ianuarie-iulie 2006, informeaza un comunicat al guvernului. Executivul a hotarat declararea starii de calamitate naturala in zonele in care culturile insamantate in toamna anului 2005 au fost afectate total de temperaturile excesiv de scazute din perioada ianuarie-martie 2006, precum si in zonele in care culturile insamantate in toamna anului 2005 si in primavara anului 2006 au fost afectate total de inundatiile determinate de topirea brusca a zapezilor, revarsari de rauri, ruperi de baraje si ploi abundente din perioada martie-iulie 2006.

Zonele declarate calamitate natural sunt: zona Muntenia-Dobrogea-Oltenia, respectiv judetele Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Valcea, Bucuresti, zona Moldova - judetele Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui, Vrancea, zona Banat-Crisana, cu judetele Caras-Severin, Maramures, Satu-Mare, Timis, Bihor, Arad si zona Transilvania, cu judetele Alba, Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mures, Salaj si Sibiu.

Fondurile vor fi alocate din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii.Pentru culturile de grau si de secara suma maxima acordata ca despagubire este de 470 de lei pe hectar; pentru orz si orzoaica 430 de lei pe hectar; pentru rapita 470 de lei; pentru porumb boabe, 500 de lei; pentru floarea-soarelui, 450 de lei; pentru soia 550 de lei; pentru sfecla de zahar 750 de lei; pentru legume 1.960 de lei si pentru plante furajere, 560 de lei. Nivelul maxim al despagubirilor reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii fenomenului. Pentru pierderile de animale, pasari, familii de albine si pesti, despagubirile acordate reprezinta 80% din valoarea de asigurare diminuata cu valoarea subproduselor rezultate care pot fi valorificate.

Termenul limita pentru depunerea documentatiei in vederea acordarii de despagubiri este de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii adoptate de guvern.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.