Cei care s-au simtit lezati de criticile acide la adresa magistratilor romani, lansate marti de comisarul european Franco Frattini si presedintele Transparency International, Victor Alistar, au mai primit ieri o palma grea. Ancheta pe care ministrul justitiei, Monica Macovei, a efectuat-o la Penitenciarul Rahova, la solicitarea premierului Tariceanu, a demonstrat ca adeverinta medicala pe baza careia a fost pus in libertate Omar Hayssam era o nulitate absoluta din punct de vedere juridic. Cu toate acestea, procurorul Ciprian Nastasiu a cerut ca sirianul sa fie pus in libertate, iar judecatoarea Sofica Dumitrascu a acceptat cererea. Imediat dupa aceea, Hayssam a disparut.

Un document nul

Purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu, a fost cea care a anuntat ieri ca adeverinta medicala in baza careia instanta a dispus eliberarea lui Omar Hayssam nu avea valoarea de inscris al Penitenciarului Rahova, nefiind inregistrata, avizata, stampilata sau expediata de conducerea inchisorii. "Adeverinta din data de 25 aprilie, semnata de medicul Constantin Tanasescu, pe baza careia s-a luat decizia de eliberare, a prezentat o serie de probleme", a declarat Oana Marinescu. Aceasta a mai subliniat faptul ca este o atributie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa verifice daca procurorul si instanta de judecata au luat in considerare adeverinta, in conditiile in care aceasta nu indeplinea cerintele legale. Potrivit purtatorului de cuvant, ministrul Macovei a informat membrii guvernului ca a cerut CSM sa tina cont de faptul ca nu s-a constituit nicio comisie medicala pentru a-l examina pe Omar Hayssam.

Medicul Constantin Tanasescu, de la Penitenciarul Rahova, cel care a eliberat adeverinta, este, de altfel, acuzat deja de abuz in serviciu si fals intelectual, dupa o sesizare facuta de Administratia Nationala a Penitenciarelor. Sesizarea a fost transmisa mai departe, Parchetului Curtii de Apel Bucuresti. Comisia de Disciplina de la Rahova il cerceteaza si ea pe doctorul Tanasescu, pentru ca nu a respectat procedurile privind eliberarea de acte medicale catre detinuti, iar Colegiul Medicilor Bucuresti face propria ancheta privind eventuala eliberare a unei adeverinte medicale pe care este inregistrat un alt diagnostic decat cel real al sirianului.

Magistrati "cu naturelul simtitor"

Este greu de imaginat cum doi magistrati cu experienta, asa cum sunt procurorul Ciprian Nastasiu si judecatoarea Sofica Dumitrascu, s-au lasat pacaliti de un act fara nicio valoare. Daca au fost pacaliti sau au avut alte motive sa procedeze in asa fel incat Hayssam sa poata parasi linistit Romania, poate stabili numai ancheta CSM. Deocamdata, procurorul Nastasiu a scapat doar cu eliberarea din functia de sef adjunct al DIICOT. Mai mult, judecatoarea Dumitrascu a reusit sa se mai implice intr-un scandal. Ea a facut parte din completul de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti, care a decis mentinerea in arest a lui Ovidiu Tender, duminica noaptea.

Tariceanu cere capete

Saptamana trecuta, guvernul a decis constituirea unui grup de lucru pentru analizarea lacunelor legislative care au facut posibila plecarea din tara a lui Omar Hayssam, grup format din reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Justitiei, SRI, SIE si ai Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna.

Premierul Tariceanu a declarat, luni, ca guvernul va verifica daca disparitia lui Omar Hayssam a fost determinata de eventuale defectiuni interne ori suprapuneri de atributii la nivelul serviciilor de informatii sau de lacune legislative "ori de comportament" ale unor institutii.

Comisia infiintata de guvern va verifica si modul in care Parchetul si alte institutii cu atributii in domeniu au utilizat informatiile pe care le-au primit in legatura cu omul de afaceri sirian. "Daca intr-o astfel de situatie nu incercam sa avem niste concluzii, care sa fie in fond niste lectii, s-ar comite o grava greseala", a spus Tariceanu.

Dupa finalizarea cercetarilor, comisia guvernamentala va propune masuri pentru remedierea eventualelor lipsuri constatate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.