Un proiect de hotarire de guvern da peste cap o afacere pornita de Liviu Luca. Guvernul a decis ca vinzarea actiunilor catre salariatii Petrom sa se faca doar nominal, fara procura. Astfel, Sorin Ovidiu Vintu nu le va mai putea cumpara decit mai scump, de pe bursa.

Salariatii Petrom care au dreptul de a cumpara, in conditii preferentiale, 8 la suta din capitalul companiei nu vor putea delega nimanui acest drept. Potrivit unui proiect de hotarire de guvern elaborat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) si supus recent dezbaterii publice, angajatii sint obligati sa le cumpere doar in nume propriu. "Dreptul persoanelor indreptatite de a achizitiona actiuni nu e transmisibil pe calea mostenirii legale, testamentare sau in alt mod", se arata in document.

Asta inseamna ca sistemul de reprezentare prin procura, prin care Asociatia Salariatilor, condusa de influentul lider sindical Liviu Luca, putea cumpara actiuni Petrom, nu mai este valabil.

In procurile respective scria ca salariatul mandateaza Asociatia sa cumpere actiunile si sa obtina finantare pentru asta. In plus, salariatul il mai delega pe Liviu Luca sa semneze orice act, in numele Asociatiei, in procesul de achizitie a actiunilor. "Categoric acesta este scopul reglementarii, de a impiedica pe cineva sa vina cu procuri sau cu ceva de acest fel, stiuta fiind intentia de a se cumpara prin PAS", ne-au confirmat surse juridice, care au preferat sa nu-si dezvaluie identitatea.

Vintu asteapta adierea bursei

In procurile pe care Asociatia le incheiase cu salariatii nu era trecuta nici o obligatie a Asociatiei de a da ceva din actiuni salariatilor. Liderul sindical Liviu Luca spusese atunci ca asa ceva nu se trece in nici un fel de procura si ca banii din cumpararea actiunilor vor ajunge la salariati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.