Franco Frattini si Transparency International ii critica la unison pe magistrati

Ziua de 1 august nu a fost una prea buna pentru justitia din Romania, care a fost trasa de urechi din doua directii. Filiala din Romania a organizatiei internationale Transparency International a prezentat un raport critic pe tema problemelor sistemului juridic roman, iar comisarul european pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, a avut si el o lunga serie de observatii negative la adresa magistratilor romani.

Franco Frattini, s-a intalnit ieri cu ministrul justitiei, Monica Macovei, si cu cel de la administratie si interne, Vasile Blaga. Daca pentru domeniile controlate de Vasile Blaga comisarul a avut numai cuvinte de lauda, Justitia a avut parte de un "dus scotian". La conferinta de presa, Frattini s-a ghidat dupa principiul "una calda, alta rece". Dar mai mult rece, in cazul justitiei. Dupa ce a subliniat ca "Romania a construit un sistem judiciar modern si se afla in faza in care trebuie sa implementeze reformele pe care deja le-a adoptat", a trecut la critici, in special la adresa magistratilor corupti.

Frattini a subliniat ca isi pune "intrebari nu numai despre interpretarea cazurilor individuale, ci si despre integritatea unor magistrati". "Am prea multe plangeri individuale, la Bruxelles, trebuie sa recunosc", a avertizat subtil Frattini. El a cerut chiar reactii disciplinare la adresa magistratilor suspectati "nu doar de coruptie ci si de lipsa de integritate".

Argumentand cu exemple concrete criticile oficialilor europeni, Victor Alistar, directorul Transparency International Romania, a prezentat, tot ieri, concluziile unei analize a activitatii Centrului de Resurse Anticoruptie in Justitie. Chiar daca a apreciat ca perceptia publicului este mai rea decat realitatea din sistemul juridic, Alistar a gasit multe lucruri de reprosat modului in care este administrata justitia in Romania. Pornind de la cele circa 1.600 de cazuri in care s-a cerut asistenta CRAJ, directorul Transparency International a vorbit despre incetineala cu care se desfasoara procesele, despre lipsa de transparenta din justitie, care aduce neincrederea celor care apeleaza la ea, despre "autoritarismul excesiv" al magistratilor in raport cu justitiabilii etc.

Ca exemple concrete, Alistar s-a referit la mai multe cazuri, inclusiv la unele celebre, cum ar fi prelungirea mandatului de arestare, duminica noaptea, pentru Ovidiu Tender sau dosarul privind averea ex-ministrului PSD Dan Ioan Popescu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.