Nimeni nu a gasit pana acum conturile personale deschise pe numele Ceausestilor in strainatate. In schimb, "Averea Diavolului" nu a fost cautata si aici, acasa. Aici, unde patrimoniul imobiliar si banii PCR depaseau cu mult presupusele conturi ale lui "Nea Nicu".

Isoria "apocrifa" afirma ca Lenin ar fi spus candva: "Clasa muncitoare mananca icre negre si bea sampanie prin reprezentantii sai". Indiferent daca vorbele de mai sus au fost spuse ori nu de Lenin, acesta a fost modul in care a "functionat" comunismul, care, atat cat a existat, s-a folosit de toate mijloacele posibile pentru a anihila proprietatea particulara. Iar timp de cinci decenii, poporul roman a trait si el bine tot prin "reprezentantii" sai, grupati in lumea inchisa, aproape ermetic, a elitei comuniste.

GOSPODARIA DE PARTID

Asigurarea acestei bunastari, sub toate aspectele ei, revenea "Gospodariei de Partid". Locuinte luxoase, haine si mancare, toate de foarte buna calitate, decoratii interioare care transformau resedintele "bosilor" in niste muzee burdusite cu obiecte de arta, toate aceste insemne ale belsugului erau primite automat, o data cu numirea intr-o functie importanta din cadrul "structurilor". Si erau pierdute la fel de rapid, in cazul in care demnitarul intra in dizgratia puternicilor zilei. Ceausestii nu au facut exceptie. Toata averea lor, de la resedinta oficiala din Primaverii, vilele de protocol si cabanele de vanatoare pana la bijuteriile si hainele croite din blanuri exotice ale Elenei, toate le-au fost oferite de "Gospodaria de Partid".

De fapt, la Targoviste, Ceausestii s-au aratat constienti ca averea de care beneficiasera o viata intreaga nu le apartinea in mod real. Atunci cand judecatorul Gica Popa le-a reprosat: "Ati avut palat", Elena i-a raspuns plina de artag: "Nu avem, toate sunt ale tarii". De fapt, ea chiar spunea un adevar: averea poporului era a tuturor, dar de ea profitau doar cei inclusi "in cartile puterii".

Acest regim juridic al proprietatii, specific comunist, face ca decizia de confiscare totala a averii din sentinta de condamnare a sotilor Ceausescu sa se refere la o avere ipotetica, ce nu putea fi definita. Si asta pentru ca averea Elenei si a lui Nicolae Ceausescu provenea, in cea mai mare parte a ei, de la "Gospodaria de Partid", importanta parte componenta a "averii PCR".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.