Proiectele "Cathedral Plaza" si blocul de pe locul Teatrului Excelsior, din ce in ce mai criticate, se ridica nestanjenit. Cazul Catedralei romano-catolice Sf. Iosif a depasit granitele tarii

Dupa ce enoriasii catolici din marile orase ca Iasi, Timisoara, Oradea, Satu Mare, Cluj s-au alaturat protestelor pasnice ale manifestantilor din preajma catedralei, reactiile din afara nu au intarziat sa apara, ne-a declarat Inalt Prea Sfintitul Ioan Robu.

Pe langa articolele aparute in presa, rugaciunile simultane pentru salvarea lacasului din Bucuresti si Padova in ziua celebrarii Sf. Anton si mesajele de sustinere venite de la preotii si credinciosii italieni cat si solidaritatea exprimata de episcopi catolici din Germania si comunitatile romane din SUA in urma demersurilor facute pe langa diferiti congresmeni, asa cum a afirmat arhiepiscopul Ioan Robu, demnitarii straini au luat atitudine.

Cazul Catedralei Sf. Iosif, in Parlamentul European

In cadrul unei intalniri cu primarul general al Capitalei, IPS Ioan Robu si-a exprimat ingrijorarea in privinta intensificarii ritmului lucrarilor de pe santier, care in ciuda avertizarilor repetate ale expertilor, a protestelor enoriasilor si ale reprezentantilor societatii civile, s-au prelungit mult dupa miezul noptii si nu s-au oprit nici macar in zilele de sarbatoare, afectand buna desfasurare a Liturghiilor. In urma cu aproape o luna, pe 3 iulie, deputatul polonez Giertych Maciej a inaintat spre semnare colegilor sai o declaratie privind Protectia Catedralei Catolice din Bucuresti.

Textul, supus atentiei Parlamentului European indeamna autoritatile romane sa opreasca construirea ilegala a constructiei ce ameninta catedrala, mostenire culturala majora a cultului catolic.

"La sase metri de Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti, care este un monument istoric, o cladire foarte inalta cu destinatie comerciala este ridicata in mod ilegal si ameninta integritatea structurii catedralei", se arata in declaratia deputatului polonez.

Inalt Prea Sfintitul Ioan Robu, actionat in instanta

In urma cu o luna, trei enoriase romano-catolice au intrat in greva foamei in fata Guvernului, in semn de protest fata de constructia ce ameninta structura catedralei. Acestora li s-au alaturat pe parcurs si alti credinciosi.

Cu totii au renuntat, insa, dupa 21 de zile fara sa-si atinga obiectivele "oprirea de urgenta a constructiei, verificarea autorizatiei si anularea acesteia", a subliniat Monseniorul Ioan Robu.

Cu toate acestea, protestele pasnice incepute pe 25 aprilie continua. Actiunile au luat amploare dupa ce Vaticanul a solicitat oficial oprirea lucrarilor.
In fiecare seara credinciosii spun rugaciuni in fata catedralei si nu intentioneaza sa abandoneze decat dupa inchiderea santierului.

Protestele au inceput o data cu debutul lucrarilor la "Cathedral Plaza", cand alaturi de enoriasii catolici au desfasurat o mare procesiune PF Teoctist, membri ai Academiei Romane si ai Ordinului Arhitectilor, deputatul Aurelian Pavelescu si publicistul Doru Braia. Cei din urma, Pavelescu si Braia au fost actionati in instanta alaturi de IPS Ioan Robu de Millenium Building, firma dezvoltatoare a proiectului, sub acuzatiile de tulburare de posesiune si atatarea credinciosilor, conform spuselor arhiepiscopului Ioan Robu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.