Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au dispus, duminica noaptea, prelungirea, cu inca 30 de zile, a mandatului de arestare preventiva pe numele omului de afaceri Ovidiu Tender. Acesta decizie s-a luat dupa judecarea, in regim de urgenta, a recursului procurorilor fata de decizia Tribunalului Bucuresti, luata tot duminica, de a nu-i mai prelungi mandatul. Dupa aceasta decizie cei doi avocati ai lui Tender, Gheorghita Mateut si Victor Ponta, s-au aratat scandalizati de modul in care judecatorii Curtii de Apel au tratat cazul lui Tender, reclamand faptul ca magistratii au incalcat toate normele unei sedinte de judecata.

Chiar daca magistratii au dispus, duminica, punerea in libertate a omului de afaceri fiindca nu exista nici un temei care sa stea la baza prelungirii arestarii acestuia, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a declarat recurs fata de masura eliberarii lui Tender, fapt care nu trebuia sa influenteze eliberarea acestuia deoarece mandatul de arestare expira la miezul noptii.

La scurt timp Curtea de Apel a casat hotararea Tribunalului Bucuresti de a-l elibera pe Tender, admitand recursul Parchetului, si au considerat ca omul de afaceri trebuie sa ramana in arestul Directiei Cercetari Penale din IGPR.

Avocatul Gheorghita Mateut a sustinut ca presedintele completului de judecata "a zbierat la avocati", a batut cu pumnul in masa, a refuzat cereri inaintate de aparare, a hotarat ca sedinta sa nu fie publica si, mai mult, "se afla in stare de ebrietate".

Avocatul Mateut a spus ca acelasi judecator nu l-a lasat sa-si sustina concluziile finale, iar, la un moment dat, atat el, cat si Victor Ponta, au fost scosi din sala de judecata, pe motiv ca nu au o tinuta corespunzatoare. Ceea ce i-a deranjat cel mai mult pe avocati a fost maniera in care judecatorii s-au pronuntat in acest dosar. Magistratii au parasit sala de judecata pentru a delibera, cu cateva minute inainte de orele 24.00, cand expira mandatul de arestare emis anterior pe numele lui Tender. Gheorghita Mateut a precizat ca judecatorii au luat decizia in cazul lui Tender, dupa aceasta ora, iar pentru a se incadra in termen, actele au fost intocmite de catre grefier inainte ca judecatorii sa se pronunte. "L-am informat pe presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Galca, despre ceea s-a intamplat aici si i-am cerut demararea unei anchete", a declarat Gheorghita Mateut.

El a adaugat ca va depune plangeri penale impotriva judecatorilor, pe care ii acuza de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si fals intelectual in acte oficiale. Ovidiu Tender a fost arestat la inceputul lunii martie, procurorii invocand ca acesta a incercat sa influenteze ancheta in dosarul "Rafo-Carom". Anchetatorii sustin ca un avocat al lui Tender a incercat sa mituiasca un expert din dosar. Avocatii lui Tender au inaintat la instantele bucurestene, in mai multe randuri, cereri de revocare a arestarii lui Tender, avand de cateva ori castig de acuza.

Tender a cerut sa fie pus In libertate

Omul de afaceri, a solicitat, duminica, prin avocati, magistratilor Tribunalului Bucuresti, sa fie pus in libertate, motivandu-si cererea prin greselile de procedura din dosar si prin inexistenta temeiurilor de prelungire a arestarii lui Ovidiu Tender cu 30 de zile. "Din raportul de expertiza nu rezulta vreun prejudiciu, dimpotriva, legat de cel mai grav capat de acuzare, cel privind inselaciunea, se concluzioneaza ca inculpatul si de fapt, Societatea Tender SA si-a indeplinit toate atributiile asumate prin contractul de privatizare, ca atare nu s-a putut constata vreun prejudiciu in patrimoniul APAPS-ului", a declarat Gheorghita Mateut. Avocatul a adaugat ca atat societatea APAPS cat si CAROM mentioneaza intr-o adresa ca ar exista o posibilitate viitoare de constituire ca parti civile conditionata insa de un prejudiciu constatat prin expertiza, or din expertiza nu rezulta nici un prejudiciu.

Inspectorii CSM fac verificari in cazul Tender

Dupa toate rasturnarile de situatie si unele incidente, nu tocmai demne de o astfel de instanta, ce s-au petrecut la ultimele sedinte de judecata, Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au autosesizat si verifica daca magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respectat normele deontologice in cazul omului de afaceri Ovidiu Tender cand au dispus, duminica noaptea, prelungirea cu inca 30 de zile a mandatului sau de arestare preventiva. Acesta survine dupa ce, inca de la iesirea din sala de judecata, avocatul lui Tender a spus ca va depune plangeri penale impotriva judecatorilor din complet, pe care i-a acuzat de abuz in serviciu si fals intelectual in acte oficiale.

Procurorii sustin ca avocatii au incercat tergiversarea dezbaterilor in instanta

Intr-un comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) se arata ca avocatii omului de afaceri Ovidiu Tender au incercat sa impiedice, prin diverse mijloace, dezbaterile pe fondul dosarului privind prelungirea mandatului de arestare preventiva. Acesta survine dupa ce procurorii au sustinut ca, atat la dezbaterile de la Tribunalul Bucuresti, cat si la cele de la Curtea de Apel, avocatii Gheorghita Mateut si deputatul PSD Victor Ponta au avut o conduita care reprezinta "o incercare de impiedicare a infaptuirii actului de justitie". Replica Parchetului a venit dupa ce avocatii lui Tender au reclamat grave abateri savarsite de magistratii Curtii de Apel Bucuresti.

Avocatii lui Ovidiu Tender au semnalat abuzurile magistratilor

Cei doi avocati ai omului de afaceri Ovidiu Tender - Gheorghita Mateut si Victor Ponta - au semnalat, ieri, abuzurile savarsite de catre magistratii Curtii de Apel Bucuresti in noaptea de duminica spre luni cand au dispus prelungirea arestarii preventive a acestuia. Gheorghita Mateut a afirmat ca desi la dosar au existat delegatiile celor doi avocati alesi, judecatorii au chemat un avocat din oficiu. Avocatul a spus ca magistratii i-au interzis sa vorbeasca, l-au indepartat din sala de judecata. Avocatul s-a plans si de atitudinea presedintelui de complet, aflata in stare vadita de oboseala si de incoerenta.

Totul a culminat cu pronuntarea hotararii in secret, dupa momentul la care a expirat masura arestarii preventive a acestuia, a spus Gheorghita Mateut. Totodata, avocatul a afirmat ca va face cerere de eliberare a lui Ovidiu Tender la instanta de executare. In opinia lui Gheorghita Mateut, presedintele, Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui sa ia masuri de salvgardare a sistemului juridic.

La randul sau, Victor Ponta s-a plans de abuzurile sistemului juridic. Cei doi avocati ai lui Ovidiu Tender au facut plangeri la Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si la Baroul Avocatilor Bucuresti, aducandu-le la cunostinta incalcarea flagranta a drepturilor lor profesionale de a-si apara clientul in fata Curtii de Apel Bucuresti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.