Cat de bogati au fost Ceausestii? Cu siguranta nu au fost niste sarantoci. Aveau ei averi personale imense, inscrise "pe numele lor"? Dar mai ales ce s-a intamplat cu bogatiile "clanului" Ceausescu dupa decembrie ’89?

Despre bunastarea Ceausestilor s-a vorbit mult inaintea Revolutiei din decembrie ’89. Dar si mai mult, dupa. La scurt timp dupa celebra fuga cu elicopterul de pe acoperisul CC al PCR, "palatul" din Primaverii a fost luat cu asalt, iar reporterii Televiziunii Romane, care pe atunci isi spunea si "Libera", au delirat copios prezentand robinetii de aur din resedinta fostului presedinte comunist.

O data cu ei si cu militarii trimisi sa ia sub control "barlogul fiarelor", acolo au patruns si o multime de oameni de pe strada care, manati de euforia entuziasmului revolutionar, nu s-au sfiit sa-si ia "suveniruri" care, in foarte multe cazuri, nu au avut doar o valoare simbolica. Dar asta este o cu totul alta poveste. Averea "clanului" a fost invocata atat in procesul de la Targoviste, cat si intr-un lant intreg de alte procese care mai sunt pe rol chiar si acum, la peste 17 ani de la disparitia "Odiosului" si "Sinistrei".

PROCESUL

Targoviste, 25 decembrie 1989. Adusi cu doua elicoptere, direct de la Bucuresti, membrii Tribunalului militar exceptional s-au adunat in sala de festivitati a unei unitati militare, pentru a-i judeca pe Nicolae si Elena Ceausescu. De atunci si pana acum s-a tot discutat despre acea caricatura de proces, bazat pe un rechizitoriu scris "pe genunchi", fara o serioasa cercetare penala anterioara.

Acolo a fost si prima ocazie in care s-a vorbit "la liber" despre averea Ceausestilor. De fapt, intregul proces a fost un dialog al surzilor: Ceausescu a refuzat sa recunoasca legalitatea tribunalului, in timp ce membrii completului de judecata si-au bazat acuzatiile pe argumente de tipul: "Situatia se cunoaste, situatia dezastruoasa a tarii nu o cunoastem numai noi, ci fiecare om cinstit din tara asta, care a mocnit pana in ziua de 22 decembrie 1989, cand au aparut zorii libertatii".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.