Despre bunastarea Ceausestilor s-a vorbit mult inaintea Revolutiei din decembrie ’89. Dar si mai mult, dupa. La scurt timp dupa celebra fuga cu elicopterul de pe acoperisul CC al PCR, "palatul" din Primaverii a fost luat cu asalt, iar reporterii Televiziunii Romane, care pe atunci isi spunea si "Libera", au delirat copios prezentand robinetii de aur din resedinta fostului presedinte comunist.

O data cu ei si cu militarii trimisi sa ia sub control "barlogul fiarelor", acolo au patruns si o multime de oameni de pe strada care, manati de euforia entuziasmului revolutionar, nu s-au sfiit sa-si ia "suveniruri" care, in foarte multe cazuri, nu au avut doar o valoare simbolica. Dar asta este o cu totul alta poveste. Averea "clanului" a fost invocata atat in procesul de la Targoviste, cat si intr-un lant intreg de alte procese care mai sunt pe rol chiar si acum, la peste 17 ani de la disparitia "Odiosului" si "Sinistrei".

PROCESUL

Citeste si:

Targoviste, 25 decembrie 1989. Adusi cu doua elicoptere, direct de la Bucuresti, membrii Tribunalului militar exceptional s-au adunat in sala de festivitati a unei unitati militare, pentru a-i judeca pe Nicolae si Elena Ceausescu. De atunci si pana acum s-a tot discutat despre acea caricatura de proces, bazat pe un rechizitoriu scris "pe genunchi", fara o serioasa cercetare penala anterioara.

Acolo a fost si prima ocazie in care s-a vorbit "la liber" despre averea Ceausestilor. De fapt, intregul proces a fost un dialog al surzilor: Ceausescu a refuzat sa recunoasca legalitatea tribunalului, in timp ce membrii completului de judecata si-au bazat acuzatiile pe argumente de tipul: "Situatia se cunoaste, situatia dezastruoasa a tarii nu o cunoastem numai noi, ci fiecare om cinstit din tara asta, care a mocnit pana in ziua de 22 decembrie 1989, cand au aparut zorii libertatii".