In prezenta unor inalte oficialitati ale Ministerului Apararii Nationale (MApN), Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Prefecturii Bucuresti si Primariei Generale a Capitalei, precum si reprezentantilor Presedintiei, Senatului Romaniei, ai altor institutii centrale, sambata, a avut loc in Piata Tricolorului din fata Cercului Militar National, ceremonia de marcare a Zilei Imnului National al Romaniei. Evenimentul a debutat cu un moment de rugaciune si inchinare pentru poporul roman, urmat de o alocutiune rostita de prefectul Capitalei, Mioara Mantale, care a subliniat faptul ca Imnul National al Romaniei inseamna momentul solemn de afirmare a identitatii a poporului roman si un indemn la trezirea unitatii de neam.

Prezent la manifestare, vicepresedintele Senatului, si presedinte al Partidului Romania Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor, a declarat ca in fiecare zi ar trebuie sa fie ziua imnului national, avand in vedere ca acesta se numeste

"Desteapta-te, romane". Fanfara Militara a MApN si corurile reunite ale Jandarmerie si Regimentului 30 Garda au sustinut un concert de marsuri traditionale. In finalul manifestarii intreaga asistenta a interpretat Imnul National al Romaniei. "Desteapta-te, romane" a ramas cantecul simbol de la Revolutia 1848, care nici o clipa nu si-a alterat forta mobilizatoare si patriotica. Geneza acestei creatii revolutionare pasoptiste, care, dupa 1989, a devenit imnul national al romanilor de pretutindeni, se regaseste in melodia cantecului "Sanul maicii mele" de Anton Pann pe versurile poeziei "Rasunet" de Andrei Muresanu.

Adevarat arc peste decenii si veacuri, dar si peste hotarele vechii Dacii, "Desteapta-te, romane" a devinit simbolul national dupa 1989, versurile sale redobandind viata, recapatandu-si rolul lor de alta data.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.