Protestatarii proiectelor pentru schimbarea fatadei centrului istoric al Capitalei pareau sa aiba castig de cauza. Cel putin asa a lasat sa se inteleaga primarul general Adriean Videanu dupa intalnirea de joi cu reprezentantii societatii civile.

Edilul-sef a promis, la o intalnire cu reprezentantii societatii civile, ca arhitectura Pietei Revolutiei nu va fi schimbata fara acordul bucurestenilor si ca, in acest sens, va fi organizata o dezbatere publica incepand cu data de 7 august, adica dupa finalizarea proiectului privind Piata Revolutiei.

Cu toate acestea, constructiile din Piata Revolutiei nu par sa se opreasca. Construirea blocului de 13 etaje de pe locul Teatrului Excelsior, demolat acum cateva luni, continua punand in pericol cladirile istorice din jur.

Mall-ul Kretzulescu

Unul dintre proiectele cele mai controversate, despre care nu se cunosc inca foarte multe detalii, este ridicarea unui mall in coasta Bisericii Kretzulescu.
Monument de arhitectura brancoveneasca, biserica va fi umbrita de o noua constructie moderna, pierzandu-si astfel din valoare. Pe fondul intamplarilor de la Biserica Armeneasca si Catedrala romano-catolica Sf. Iosif, intrebarea cea mai frecventa este: va avea sau nu aceeasi soarta si Biserica Kretzulescu?

Atat in cazul Bisericii Armeneasca, cat si la catedrala Sf. Iosif, lacasurile au avut de suferit din cauza cladirilor construite mult prea aproape.
Cea mai inalta cladire pe structura metalica din Capitala a adus grave avarieri Bisericii Armeneasca; intr-o singura noapte aceasta a crapat in trei locuri.
Catedrala a intrat deja intr-un proces de distrugere, afisand fisuri evidente cauzate de trepidatiile produse de utilajele folosite in constructii.

Arhitectii, principalii protestatari

Intr-o petitie semnata de arhitecti romani pentru salvarea centrului istoric al Capitalei, principalele doleante semnalate sunt oprirea santierului blocului de 13 niveluri din Strada Academiei de pe locul Teatrului Excelsior, cat si a celorlalte lucrari demarate in zona Piata Revolutiei.

Cei 311 profesionisti si studenti, semnatari ai petitiei, cer "organizarea unui concurs de arhitectura pentru amenajarea Pietei Revolutiei ca piata urbana, cu fantani arteziene, statui, spatii verzi, bancute, concept de iluminat nocturn si care sa prevada o studiere a sistemului circulatiei auto cu eventuale subtraversari".

Membri ai UAR si OAR, cat si viitori arhitecti reclama transformarea Pietei "intr-o simpla strada, o simpla intersectie, si nu intr-un loc destinat pietonului, va fi o aglomerare de cladiri vechi si noi, un kitsch cum nu exista in nicio capitala europeana". Odata schimbata fatada Capitalei, istoria va fi greu de recunoscut, apreciaza semnatarii, care aduc in prim-plan modelul european: "Toate capitalele europene isi respecta trecutul si cladirile vechi sunt pastrate fara a fi alterate de cladiri moderne care fac ca monumentele arhitecturale sa-si piarda simbolul, valoarea arhitecturala. Nu suntem impotriva arhitecturii contemporane, suntem impotriva unei interventii care nu tine seama de valorile trecutului si de identitatea zonei".

Daca cererile societatii civile reprezentate de Alianta Civica, Asociatia 21 Decembrie, Civic Media si Grupul Civic de a se organiza o dezbatere publica si-au gasit solutionarea, petitia propune o alta dezbatere pe tema dezvoltarii Pietei Revolutiei, de data aceasta televizata, cu arhitecti, istorici si oameni de cultura.

Curierul National va prezinta in continuare santierele bucurestene care pun in pericol viata cetateanului si a orasului. Alaturi de dumneavoastra putem pune capat haosului si ilegalitatilor din constructii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.