Avocatul care il apara pe Ovidiu Tender a solicitat, ieri, magistratilor Tribunalului Bucuresti, recuzarea procurorului de sedinta, pe motiv ca acesta are un interes indirect legat de solutionarea dosarului. Celalalt avocat al omului de afaceri, Victor Ponta, a afirmat ca a invocat mai multe exceptii in dosarul clientului, sau dar a refuzat sa precizeze natura exceptiilor invocate in instanta.

Pentru a elucida hilaritatea situatiei, Victor Ponta a spus ca a declarat recurs fata de neconstitutionalitatea dispozitiilor legale privind incompatibilitatile celuilalt avocat a lui Ovidiu Tender.

Referitor la aceasta situatie avocatul oficial Gheorghita Mateut al omului de afaceri a declarat ca "Aceste dispozitii intra in contradictie flagranta cu prevederile articolului 24 din Constitutie, ce reglementeaza dreptul la aparare si indeosebi dreptul inculpatului de a-si alege aparatorul. De asemenea, intra in contradictie cu prevederile articolului 49 din Constitutie, text care prevede in ce situatii pot fi restranse libertatile, inclusiv libertatea exercitiului profesiei, cum este aici profesia de avocat".

Nu in ultimul rand, Victor Ponta si-a exprimat parerea ca deputatul democrat Monica Iacob-Ridzi a solicitat audierea lui la Comisia juridica, de disciplina si imunitate a Camerei inferioare a Parlamentului referitor la cazul Ovidiu Tender pentru ca ea nu este jurist, ca atare nu a stiut ca nu poate face o asemenea solicitare. "Este vorba doar de ignoranta si nu ma pot supara pe colega mea pentru asa ceva", considera Victor Ponta.

Ovidiu Tender este urmarit penal in dosarul "Rafo-Carom", alaturi de Marian Iancu, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, bancruta frauduloasa, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani, precum si pentru constituirea si apartenenta la un grup de criminalitate organizata. Cei doi sunt acuzati ca au adus un prejudiciu la bugetul de stat de aproximativ 270 de milioane de lei.

Judecata de sambata...

Dupa ce instanta a amanat vineri, cu 24 de ore, discutarea acestui caz, la cererea avocatilor, magistratii Tribunalului Bucuresti au reluat sambata judecarea cererii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de prelungire a mandatului de arestare preventiva, cu 30 de zile, pe numele omului de afaceri Ovidiu Tender. Acestia au solicitat termen pentru a pregati apararea omului de afaceri, dupa ce procurorii au schimbat una din infractiunile de care este acuzat Tender, respectiv din bancruta frauduloasa in evaziune fiscala.

Tender este reprezentat in instanta, pe langa cunoscutul avocatul Gheorghita Mateut, si de deputatul PSD, Victor Ponta. Judecatorii i-au interzis insa lui Ponta sa pledeze, in acest dosar, pe motiv ca exista o incompatibilitate intre statutul de parlamentar si cel de avocat pledant, atunci cand este vorba de o instanta inferioara, cum este cazul Tribunalului Bucuresti.

... amanata pentru duminica

Cum tot nu erau edificati in luarea unei hotarari obiective, sambata magistratii au amanat, pentru duminica dimineata, judecarea cererii Parchetului General privind prelungirea mandatului de arestare preventiva cu inca 30 de zile, pentru omul de afaceri Ovidiu Tender. Magistratii au luat legatura cu celalalt avocat, Gheorghita Mateut, insa acesta le-a spus ca nu s-a putut prezenta sambata la proces, deoarece se afla la Cluj pentru a-si rezolva unele probleme personale. In aceste conditii, Tribunalul Bucuresti a amanat dezbaterile pentru duminica dimineata, cand Gheorghita Mateut a promis ca se va prezenta la proces.

Daca avocatul Gheorghita Mateut nu va veni pentru a-l apara pe Ovidiu Tender, magistratii vor fi nevoiti sa numeasca un avocat din oficiu. Situatia insa este complicata, deoarece in cazul numirii unui avocat din oficiu el trebuie sa aiba la dispozitie 24 de ore pentru a putea studia dosarul. Mandatul de arestare emis anterior pe numele lui Ovidiu Tender expira duminica seara.

Ponta ar putea fi audiat la Comisia Juridica

Deputatul democrat Monica Iacob-Ridzi a solicitat, duminica, audierea lui Victor Ponta la Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei inferioare a Parlamentului in cazul Ovidiu Tender. Prin intermediul unui comunicat de presa, Iacob-Ridzi aminteste ca exista anumite incompatibilitati intre exercitarea profesiei de avocat si cea de parlamentar si ii cere deputatului social-democrat sa declare care sunt "adevaratele motive" pentru care a acceptat sa il apere in instanta pe omul de afaceri Ovidiu Tender. Ea cere Baroului sa isi precizeze pozitia fata de posibila incalcare a normelor deontologice, specificand daca s-a incalcat o obligatie legala, ce ii revenea avocatului parlamentar Victor Ponta atunci cand acesta a venit in instanta sa apere un inculpat intr-o cauza de spalare de bani.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.