"Taxa pe cult" a fost din nou subiect de discutie zilele trecute la Patriarhie. IPS Serafim Joanta, mitropolitul ortodox roman pentru Germania si Europa Centrala, a opinat, cu ocazia unei vizite la Patriarhie a ministrului de Interne bavarez, GŁnther Beckstein: "In situatia in care se va ajunge la aceasta, Biserica va avea autonomie, o independenta totala fata de stat. Ar fi ideal ca Biserica sa aiba propriile fonduri, propria finantare. In toata lumea, credinciosii sustin Biserica, nu statul. Atunci cind statul sprijina Biserica, are si el, daca nu direct, indirect, niste pretentii".

Propunere scoasa din Legea cultelor

Schimbarea sistemului de salarizare a preotilor si a modului de finantare a confesiunilor a fost dezbatuta o data cu proiectul Legii cultelor, aflat acum la comisiile juridice din Parlament.

Intr-una dintre versiuni, introducerea "taxei pe cult" presupunea ca statul nu va mai finanta o parte din salariile clericilor, dar si ca acestia nu si-ar mai completa legal veniturile din daniile credinciosilor. Cu toate acestea, propunerea baptistilor de a o impune, dupa modelul american, cu o suma deductibila din impozit, a fost respinsa.

"Ar fi persoane care nu si-ar declara religia"

Exemplul dat de mitropolitul Serafim este cel din Germania, unde cei care-si declara apartenenta religioasa platesc Bisericii din care fac parte un impozit pe salariu de 8%, din care statul retine doua-trei procente. Plata acestui impozit scuteste contribuabilul de taxe suplimentare pentru diverse servicii religioase.