Dezbaterile care au urmat deconspirarii jurnalistilor care au colaborat cu Securitatea si marturisirile incomplete si romantate prezentate pina acum ca mari acte de curaj ne determina sa propunem un ghid al jurnalistului turnator

"Cotidianul" propune astazi un ghid pentru cei care au turnat si vor sa scape de povara trecutului. Este un set de intrebari pentru jurnalistii care au facut si fac confesiuni legate de acest capitol si care sint tentati sa omita unele amanunte. Initiativa vine ca urmare a faptului ca ziarul "Cotidianul" a fost primul ziar care a devoalat, in baza unor documente, relatia cu Securitatea a unui jurnalist, chiar a fostului redactor-sef Carol Sebastian. Potrivit ghidului conceput de "Cotidianul", nici declaratiile acestuia nu au fost complet edificatoare, lasind citeva intrebari fara un raspuns clar.

Intrebari fara raspuns la "Ziua"

Dezvaluirile din ziarul "Cotidianul" privind colaborarea cu Securitatea a fostului redactor-sef Carol Sebastian au coincis cu declansarea campaniei privind deconspirarea jurnalistilor de catre Asociatia Civic Media, condusa de jurnalistul Victor Roncea, de la ziarul "Ziua".

Ultimele deconspirari, prezentate ieri de "Ziua", sint chiar cele ale redactorului-sef al ziarului, Adrian Patrusca, si ale senior-editorului Valentin Hossu-Longin. Primul sustine intr-o scurta nota ca a semnat un angajament in perioada liceului, cind tocmai isi facuse o trupa de rock. "Niciodata nu am dat nici un fel de informatii despre nimeni. Nici in scris, nici verbal. Nici inainte, nici dupa 1989. Ramine insa momentul de lasitate din liceu", incheie Adrian Patrusca.

Desi mai voluminoasa, marturisirea lui Valentin Hossu-Longin lasa si mai multe intrebari fara raspuns. Acesta a fost pina in 1990 redactor principal la revista "Romania pitoreasca" si recunoaste ca a dat informatii despre turistii straini in declaratii, "toate laudative". Apoi, dupa o vizita in Canada, i s-au solicitat "amanunte despre romanii intilniti in voiaj". "Am scris asemenea informari si le-am semnat 'Horea>>", recunoaste si Hossu-Longin.

Nici unul dintre cei doi nu a putut fi contactat ieri pentru a da mai multe detalii, iar Sorin Rosca Stanescu, directorul de la "Ziua", considera ca aceste marturisiri sint suficiente si spune ca a aflat abia ieri, din ziar, de ele. "Acest demers nu a fost facut pentru a rastigni pe cineva in piata publica", spune directorul de la "Ziua", precizind ca cei doi "sint inconjurati in continuare de dragoste si spirit de colegialitate". "Surpriza e ca sint atit de putini", mai spune acesta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.