In Rast revarsarea Dunarii a distrus 1.200 de locuinte. Din acestea guvernul a promis ca va reconstrui 567 de case, iar acum dupa vizita ministrului Laszlo Borbely, MTCT numarul s-a injumatatit. Firmele de constructii nu se inghesuie deloc la selectiile pentru oferte deoarece afacerea cu aceste constructii nu este profitabila, iar timpul de finalizarea a lucrarilor este prea scurt. Colac peste pupaza, autoritatile, in loc sa inceapa constructia caselor pentru stramutarea comunei, au inceput sa taie din casele care trebuie construite pe motiv, ca nu sunt distruse in totalitate, si in final, vor reconstrui numai 298 de case.

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a hotarat ca din cele 1.200 de locuinte distruse de apele Dunarii sa construiasca numai 567 de case, iar restul sa le construiasca sinistratii din Rast, si vor primii pentru manopera 60 de milioane de lei fiecare. La a doua vizita ministrul Laszlo Borbely a spus ca nu sunt bani pentru a asigura plata manoperei. In urma unei reevaluari rapide facuta de reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii (IST), casele nu sunt toate chiar asa de afectate, deci a mai injumatatit numarul lor inca o data, ramanand numai 298 de case ce se vor construi.

"Am dispus sa se reia evaluarea locuintelor de catre reprezentantii IST si dupa rapoartele acestora am constatat ca doar 298 de case, din cele 567 pe care trebuia sa le construim, sunt complet distruse de inundatii, in celelalte putandu-se locui", a explicat Marin Cotescu, directorul Directiei de Dezvoltare in Constructii din cadrul MTCT. Primarul Rastului, vadit nemultumit de evaluarea guvernantilor, ii invita sa locuiasca ei in casele distruse de ape. "Sa vina ei sa stea in ele daca sunt asa bune de locuit. Eu am acte, harti, fotografii care dovedesc ca toate aceste case stau sa cada, iar la cele care mai sunt inca in picioare crapa zidurile si in interior este igrasie si umezeala!", a spus primarul Ion Silisteanu.

Oamenii sunt in pragul disperarii, deoarece ce au promis nu au dat, iar acum ii taie de pe listele de ajutor social. "Daca mai vine Borbely o data la Rast guvernul nu mai construieste nimic", spune un localnic foarte afectat. Primaria Rast a inceput rezolvarea juridica a terenului in Rastul Nou, prin perfectarea actelor pentru vanzarea-cumpararea terenurilor.

"In prezenta consilierului juridic facem chitante de mana si le dam banii pe loc, 20 milioane de lei pentru un hectar de teren. In doua ore am facut peste 27 de chitante si am dat o jumatate de miliard de lei. Oamenii cand vad banii, vin si vand, deoarece, dupa atatea promisiuni, acum primesc si ei ceva", a spus primarul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.