Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, pe Aeroportul International "Henri Coanda" din Bucuresti, ca vizita in Statele Unite ale Americii nu reprezinta, "o chemare la apel", cum s-a vehiculat in presa, ci o vizita de lucru. Traian Basescu a mentionat ca va discuta cu omologul sau american, George W. Bush, despre efectele adoptarii de Parlamentul Romaniei a tratatului de acces al bazelor militare americane pe teritoriul Romaniei. "Vor trebui puse de acord principalele elemente de realizare a acestor baze in punctele in care ele au fost stabilite. Este vorba de facilitati militare pentru un numar redus de soldati americani", a spus seful statului.

In ceea ce priveste prezenta Romaniei, alaturi de aliati, in teatrele de operatiuni militare din strainatate, seful statului a declarat ca tara noastra se va retrage din Irak pe masura ce zona sa de responsabilitate va putea fi preluata de armata nationala irakiana.
"Pe masura ce zona noastra de responsabilitate va putea fi preluata de armata irakiana, de armata nationala, cu certitudine Romania nu-si va tine trupele in Irak de dragul de a si le tine", a subliniat Basescu.

Sageti spre PNL

Seful statului a precizat ca, din punctul sau de vedere, Romania ar gresi daca si-ar lasa aliatii fara suportul ei. "Din punctul meu de vedere, Romania ar gresi daca, intr-un moment dificil, si-ar lasa aliatii fara suportul ei, pentru ca Romania nu s-a angajat in aceleasi conditii in care s-au angajat tari care s-au retras deja (n.r. - din Irak)", a spus presedintele.
Seful statului a amintit ca s-a convenit diminuarea efectivelor militare romanesti din Irak, mentionand ca sunt structuri care si-au incheiat deja misiunea - detasamentul de geniu si doua grupe de politie militara. Efectivul in Irak s-a diminuat cu 138 de militari, a precizat Traian Basescu.

"Nici strategic o tara care este hotarata sa-si respecte pana la capat angajamentele luate in 2003 nu poate anunta data la care se retrage. Daca va uitati, nici SUA, nici Marea Britanie, nici Olanda nu anunta data la care se vor retrage, pentru ca atunci lasam grupurile teroriste sa stea linistite, pentru ca noi am promis ca la data x vom retrage trupele, si isi vor relua activitatile dupa retragerea trupelor. Deci, cred ca aici este o chestiune care trebuie inteleasa. Acel calendar despre care se vorbeste este un calendar care tine de realitatile din teren", a subliniat seful statului.

Alte subiecte ce vor fi abordate pe parcursul vizitei sunt consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, dar si cea legata de Balcanii de Vest, unde Romania are o pozitie putin diferita decat cea a grupului de contact - SUA, Marea Britanie, Franta si Federatia Rusa - in ceea ce priveste solutia Kosovo. De asemenea, presedintele Basescu va aduce in discutie si problema inceperii procedurilor pentru ca romanii sa nu mai aiba nevoie de vize in SUA. "Avertizez ca acesta este un proces lung, care va dura cativa ani. Asta este legislatia americana. Pana atunci poate, vom gasi solutiile facilitarii obtinerii vizelor de cetatenii romani pentru SUA", a conchis Basescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.