Comisia senatoriala de ancheta in cazul Omar Hayssam l-a audiat pe chestorul Virgil Ardelean, dar nu a reusit sa afle cine sunt responsabili pentru fuga din tara a sirianului.

Virgil Ardelean a declarat ca Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a elaborat si a trimis catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism doua note informative, una la 5 mai si alta la 5 iunie, in care avertizau in legatura cu "suspiciunea de intentie a lui Omar Hayssam de a parasi tara". O alta concluzie a audierilor a fost ca "nu exista o proba irefutabila" ca sirianul ar fi parasit tara. Notele avertizau in legatura cu posibila intentie a sirianului de a pleca "sa-si petreaca ultimele zile la locurile sfinte".

Atat presedintele Comisiei, George Maior, cat si Norica Nicolai au precizat ca Ardelean nu a demisionat de fapt, ci a cerut schimbarea din functie in cadrul MAI. Seful DGIPI a acuzat disfunctionalitatile din domeniul securitatii nationale, spunand ca daca legislatia nu se schimba, situatia se poate repeta si in alte cazuri. El a subliniat ca DGIPI si-a facut datoria si nu are niciun fel de vina in disparitia sirianului, dar pentru ca face parte din CNI, din ratiuni de solidaritate, si-a dat demisia. "Scenariile trebuie cautate in alte locuri, nu la DGIPI", a declarat Ardelean, adaugand, ambiguu, ca "orice scenariu este posibil, precum orice scenariu este imposibil".

N-a demisionat, ci a cerut schimbarea din functie

Seful fostei "doi si-un sfert" nu a reusit sa faca prea multa lumina in legatura cu plecarea sa de la conducerea unitatii. "Demisia mea din functia pe care o detin acum, decizia de schimbare din functie, am cerut-o prima data in fata ministrului de interne, Vasile Blaga, pe data de 20, dupa-amiaza", a spus Ardelean, subliind ca, la 19 iulie, Omar Hayssam nu se prezentase pentru infatisare, iar politia a constatat ca, la adresa declarata, sirianul nu era de gasit. Ardelean a declarat ca i-a comunicat atunci lui Blaga ca exista riscul ca Hayssam sa fi disparut.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.