Incredibil, dar adevarat: in cadrul Companiei Nationale Posta Romana, sub acoperirea "Asigurarii continuitatii comunicatiilor postale" in caz de calamitati, functioneaza un adevarat serviciu special super-secret, condus de fosti securisti care au activat in cadrul unitatii speciale "S" a Departamentului Securitatii Statului (DSS), specializata in deschiderea, citirea si "exploatarea" continutului scrisorilor si a coletelor. Botezata Serviciul de Securitate Postala si Protectie a Informatiilor Clasificate, diviziunea din CNPR functioneaza de ani buni in Posta, insa el a intrat in legalitate abia in 2002, dupa aparitia Hotararii Guvernului 781/2002 privind protectia informatiilor secrete de serviciu.

Surprinzator, desi ar fi trebuit sa aiba cu totul alte preocupari, Serviciul de Securitate Postala si Protectie a Informatiilor Clasificate din Posta dispune de o puternica retea informativa, avand o serie de similitudini cu serviciul pastorit de fosta Securitate in Posta inainte de 1989: se afla sub obladuirea serviciilor speciale (SRI, SIE, DGIPI etc.) si se ocupa cu interceptarea corespondentei catalogate drept "dubioasa" (n.r. - desi secretul acesteia este consfintit prin tratate internationale si bilaterale parafate de Romania).

De asemenea, la nivelul fiecarui oficiu postal exista cate un angajat, iar la nivelul fiecarui judet exista cate un serviciu condus de ex-ofiteri provenind din fosta Securitate sau din SRI. Mai mult, desi figureaza ca simplu serviciu in cadrul CNPR, respectiva diviziune se ocupa inclusiv cu acordarea certificatelor de buna purtare pentru sefii de regionale, inclusiv cu "recrutarea" si obligarea unora dintre acestia de a oferi anumite informatii sefilor respectivului serviciu.
Serviciul de Securitate Postala si Protectie a Informatiilor Clasificate din Posta il are ca sef suprem pe un fost tovaras colonel, actualmente domn, scolit in violarea corespondentei pe vremea comunismului.

Este vorba de Tudor Lica, colonel care a activat in unitatea speciala "S" a Departamentului Securitatii Statului (DSS), calitate in care se ocupa cu securitatea corespondentei, in sensul ca citea frecvent scrisorile unor "obiective" lucrate de fosta Directie I. In tandem cu domnul Lica, la comanda Serviciului de Securitate Postala si Protectie a Informatiilor Clasificate din Posta se mai afla un fost tovaras capitan la USLA, colonel SRI dupa 1989, Dionisie Manolachi.

Contactat pentru a explica prezenta unor fosti securisti la sefia serviciului de securitate postala si pentru a explica bazele legale de functionarea ale acestuia, "managerul-faliment" al CNPR, Dan Mihai Toader, a sustinut ca nu stie exact cu ce se ocupa acesta (sic!!!). In mod surprinzator, Toader a sustinut ca nu-l poate obliga pe Tudor Lica, pe hartie subordonatul sau, sa vorbeasca despre culisele acestui serviciu secret din posta, acuzat ca s-ar ocupa cu violarea corespondentei romanilor.

Dovedind ca fostii ofiteri de securitate fac front comun atunci cand "tara" o cere, acestia s-au grupat in teritoriu in jurul fostului securist Tudor Lica. Astfel, conform informatiilor oficiale, verificate de reporterii nostri, in teritoriu, Serviciul de Securitate Postala si Protectie a Informatiilor Clasificate din Posta are cateva cadre de nadejde. La Prahova, de exemplu, sef este un anume Marian Panciu, fost ofiter SRI. La Brasov, "tartorele" este un anume ex-ofiter Stamatescu Florentiu - personaj propus la un moment dat pentru sefia SRI Covasna. In mod surprinzator, deasupra tuturor, in calitate de coordonator, se afla Andrei Marinescu - director executiv de dezvoltare strategica al Postei Romane.

"Coincidenta" face ca mai toti ex-militarii care au impanzit Posta prin intermediul Serviciului de Securitate Postala si Protectie a Informatiilor Clasificate au cel putin un element comun: au lucrat in fosta Securitate, in serviciul "S" specializat in deschiderea, citirea si "exploatarea" continutului scrisorilor si al coletelor in vederea identificarii si a monitorizarii unor "obiective" de catre fosta Directie I (Informatii Interne), locatie unde a activat Victor Veliscu (fost securist la Craiova pana in 1990, s-a ocupat cu probleme ce tineau de specificul Directiei I a Directiei Securitatii Statului), personaj care la un moment dat s-a remarcat ca servant al intereselor lui Sorin Ovidiu Vintu.

Traseu de "profesionist": Securitate, SIPA, Posta
Informatiile oficiale arata ca seful Serviciului de Securitate Postala si Protectie a Informatiilor Clasificate din judetul Prahova, Marian Panciu, a fost ofiter de securitate si ulterior in Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie (SIPA) - serviciul de informatii al Ministerului de Justitie condus la un moment dat de temutul general Marian Ureche (n.r. - a lucrat la inceputul anilor 80 la Securitatea Municipiului Bucuresti, iar in decembrie 89 era adjunct al comandantului Directiei I a DSS, colonelul Ratiu; Ureche a fost, de asemenea, implicat in combaterea posturilor de radio straine care transmiteau emisiuni in limba romana; a fost avansat general in 2001, de catre ex-presedintele Ion Iliescu).

Revenind la Marian Panciu, trebuie precizat ca la iesirea din SIPA acesta a primit (in calitate de colonel cu o vechime de peste 20 de ani in sistem) la pachet cu alti sase ofiteri si un subofiter (generalul Marian Descultu, coloneii Gheorghe Dascalita, Login Marinescu, Constantin Strainu, Constantin Calugarita, Doru Spataru si plutonierul-sef Gheorghe Chiru), plati compensatorii de peste doua miliarde de lei.

Contactat, colonelul in rezerva Marian Pancu a refuzat sa ne ofere detalii despre rolul sau actual in cadrul Postei sau despre trecutul sau glosios in cadrul Securitatii sau al SIPA, alaturi de generalul Marian Ureche. Zgarcit la vorba si insistand "sa ne vedem si sa discutam", Panciu nu a negat ca ar fi lucrat in securitate. Mai mult, el a confirmat faptul ca seful sau direct este Tudor Lica, fost securist care pe vremuri se ocupa de violarea corespondentei romanilor.

Sindicalistul Bratianu "uita"

Existenta lui Panciu la Posta si a altor fosti securisti care au iesit cu buzunarele pline din sistem a fost trecuta cu vederea de catre liderul postasilor-sindicalisti, Matei Bratianu, desi acesta din urma urla si tuna la momentul la care ex-securistii primeau din bani publici plati compensatorii la trecerea in rezerva.

Astfel, la momentul la care Panciu parasea SIPA cu buzunarele pline, Matei Bratianu declara in calitate de vice al BNS ca platile compensatorii obtinute inclusiv de acesta reprezinta o "mita pe care puterea o da unor specialisti pentru a se descotorosi de ei". "In plus, este nedrept fata de marea majoritate a salariatilor din Romania care, la disponibilizare, pleaca cu mana goala, ca sa ajungem acum in situatia in care unii pensionari vor trai de cateva zeci de ori mai bine decat altii", clama Bratianu, care acum, probabil pe considerentul ca Panciu e "un profesionist" a inchis ochii. Sa fie oare tacerea lui Bratianu vizavi de intesarea Postei cu fosti Securisti o "coincidenta" cu faptul ca inainte de 1989 liderul sindical a fost manuitor de valori in Posta, avand legaturi - conform declaratiilor unor fosti colegi - inclusiv cu chestiuni ce tineau de Posta Secreta?

"Ei se ocupa cu... au si alte atributiuni"

In ceea ce-l priveste pe Florentiu Stamatescu, de la Brasov, trecutul sau e destul de bine protejat. Despre el se stie doar ca a lucrat in fosta Securitate, apoi in SRI, si ca a fost propus la un moment dat la sefia SRI Covasna. Contactat, ieri, Statescu nu a fost de gasit, fiind plecat "din unitate". "E grilajul pus si domnul Cuciuruba nu e nici dansul", ne-a spus o angajata a DRP Brasov. Intrebat daca Stamatscu are un sef, doamna a remarcat sec: "Brrr... Apartin de Compania Nationala, de Bucuresti... Nu stiu ce sa va zic. Ei sunt un serviciu mai special, asa...". Cat de special e respectivul serviciu pastorit de Tudor : Lica & co? Ne raspunde tot angajata DRP Brasov :"Pai, acuma nu stiu ce stiti dvs... Ei se ocupa cu .... au si alte atributiuni ...planuri de protectie si paza... asa, asa". Vom reveni.