Presedintele Traian Basescu a anuntat dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii ca nu va face propuneri pentru inlocuirea sefilor SRI si SIE decat dupa amendarea de catre Parlament a legilor sigurantei nationale. "Nu este posibila acum numirea a noi sefi la SRI si SIE datorita contradictiilor dintre Constitutie si legile sigurantei nationale aflate in vigoare", a spus Traian Basescu.

Presedintele Basescu a acuzat Guvernul si Parlamentul de tergiversarea adoptarii in ultimele sase luni a proiectelor de lege ale sigurantei nationale. Consiliul Suprem de Aparare al tarii s-a intrunit ca urmare a demisiilor sefilor SRI si SIE, dupa o discutie avuta la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu pe tema disparitiei omului de afaceri sirian Omar Hayssam, judecat sub acuzatia de acte de terorism.

Pe langa cei doi, dupa intalnirea de la Cotroceni a demisionat si seful Directiei de Informatii a Ministerului de Interne, Virgil Ardelean.

Declasificarea dosarelor de Securitate ale politicienilor alesi

Al doilea punct al ordinii de zi l-a constituit propunerea Presedintelui Basescu privind desecretizarea Arhivelor Dunarea, pentru a facilita accesul la arhiva economica ce reuneste aproximativ 680 de dosare care au fost predate anterior de catre SIE. "CNSAS-ul, daca are nevoie sa se documenteze si in acesta arhiva, poate sa gaseasca raspunsurile de care are nevoie", a adaugat Presedintele Basescu.

In aceeasi sedinta, la propunerea Presedintelui, CSAT a stabilit ca toate dosarele care se afla la categoria dosare de securitate nationala, apartinand unor oameni politici de la nivel parlamentar pana la nivel de consilier local, sa fie desecretizate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.