Psihoza fugii peste granita s-a declansat. Dupa Omar Hayssam si Zaher Iskandarani a parasit tara pentru un concediu in Elvetia. Omul de afaceri a plecat in Elvetia acum in urma cu cateva zile, impreuna cu fiica si sotia sa. In acel moment, politistii de frontiera i-au informat pe anchetatori despre intentia sirianului, care au permis iesirea sa din tara

Astfel lui Zaher Iskandarani i s-a permis iesirea din tara deoarece structurile Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) nu au avut la dispozitie nici o posibilitate legala de a-i restrange dreptul la libera circulatie. IGPR aminteste ca Zaher Iskandarani a fost dat in consemn la frontiera la data de 21 decembrie 2005, cu masura "telefon stationare iesire - telefon stationare intrare", pe o perioada de un an, la solicitarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - DIICOT, care obliga lucratorul Politiei de Frontiera sa ia legatura telefonic cu beneficiarul masurii stabilite si sa informeze despre intentia persoanei.

Ulterior, la data de 23 decembrie 2005, Tribunalul Bucuresti - Sectia I Penala - a dispus arestarea preventiva a lui Zaher Iskandarani. Masura a fost pusa in aplicare la 13 februarie 2006, cand a fost depistat in municipiul Timisoara si dus in arestul IGPR - Directia Cercetari Penale. Curtea de Apel Bucuresti a decis apoi punerea in libertate a lui Iskandarani, nefiind dispuse alte masuri impotriva sa, cum ar fi "interdictia de a parasi localitatea sau tara", se subliniaza in comunicatul IGPR.

La data de 13 iulie a.c., Curtea de Apel Bucuresti a comunicat IGPR - Directia Cercetari Penale - masura de punere in libertate a lui Zaher Iskandarani, aceasta fiind pusa in executare in aceeasi zi. Din verificarile efectuate, a rezultat ca acesta a parasit teritoriul Romaniei la data de 19 iulie a.c., prin Aeroportul Timisoara, folosind cursa Aeriana AUA 650, impreuna cu fiul sau, Rami Iskandarani, si cu sotia sa, Camelia Pomana.

Intrucat Zaher Iskandarani s-a prezentat, in aceeasi zi, la Punctul de Trecere a Frontierei de la Aeroportul Timisoara, pentru a iesi din tara, subcomisarul Marcu Ciprian a luat legatura cu procurorul Corina Gheorghisan, din cadrul DIICOT, care a dispus ca acesta poate parasi tara, mentioneaza IGPR. Avand in vedere hotararea punerii in libertate de catre instanta, precum si decizia procurorului, lui Zaher Iskandarani i s-a permis parasirea teritoriului Romaniei, se arata in comunicatul IGPR.

La Omar Hayssam, medicul nu poate fi acuzat de malpraxis

Imprejurarile in care a disparut sirianul Omar Hayssam raman in continuare neclare. Nava Al Mahmoud soseste astazi in portul Constanta, iar politistii spera sa obtina mai multe informatii de la echipaj. Se presupune ca sirianul ar fi fugit cu aceasta nava. Autoritatile din Portul Midia au confirmat faptul ca nava Al Mahmoud a parasit Romania pe 13 iulie, dar neaga faptul ca la bord s-ar fi aflat si Omar Hayssam.

Medicul Penitenciarului Rahova, care i-a eliberat lui Omar Hayssam adeverinta medicala ce a dus la eliberarea acestuia, nu va fi judecat de Colegiul Medicilor din Romania (CMR) deoarece actiunea lui nu reprezinta un caz de malpraxis. Mircea Cinteza, presedintele CMR, a declarat, sambata, ca ce a facut medicul Constantin Tanasescu poate fi catalogat drept fals in acte publice, daca acest lucru se va dovedi. "Este o problema administrativa, care poate fi rezolvata de conducerea penitenciarului sau de autoritatile in subordinea carora se afla acesta", a declarat Cinteza. Medicul este cercetat de comisia de disciplina a penitenciarului, deoarece a eliberat adeverinta medicala pe numele lui Hayssam fara avizul conducerii penitenciarului, asa cum cere procedura.

PSD solicita declasificarea dosarului sirianului

Partidul Social Democrat solicita Consiliului Suprem de Aparare al Tarii (CSAT) declasificarea completa a dosarului omului de afaceri sirian Omar Hayssam, dat in urmarire internationala. "Vrem sa stim de unde a venit (Hayssam - n.r.), cu cine a lucrat, ce relatii a avut cu serviciile speciale. Vrem sa stim ce implicare reala a avut in criza ostaticilor si in rapirea ziaristilor, vrem sa stim care a fost ultimul moment in care serviciile de informatii sau structurile statului l-au supravegheat direct sau electronic pe Omar Hayssam", a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, presedintele PSD, Mircea Geoana.

El a adaugat ca PSD este interesat sa afle adevarul, precizand ca "declasificarea acestui dosar este mai utila si mai sanatoasa decat pastrarea tacerii". Geoana a subliniat ca, in caz contrar, va exista, in permanenta, intrebarea daca "nu cumva Hayssam a fost lasat, deliberat, sa plece din tara?".

In opinia conducerii PSD, ministrul Justitiei, Monica Macovei, are "o raspundere directa" in ceea ce priveste disparitia omului de afaceri sirian, pentru ca, afirma Geoana, "aceasta cacialma din penitenciarul in care s-a aflat Omar Hayssam se afla sub raspunderea directa a Ministerului Justitiei".

"Dna Macovei are o raspundere directa si nemijlocita si, ca atare, trebuie sa se gandeasca serios la o demisie de onoare", afirma Geoana.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.