Motivul: dupa ce presedintele Traian Basescu a criticat, in mod public, "structuri ale statului ticalosit" care actioneaza in viata de zi cu zi si dupa ce ministrul administratiei si internelor a blamat prestatia procurorilor de caz, seful Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ilie Botos, a anuntat brusc faptul ca paraseste fotoliul, "din motive personale". Cele patru demisii, survenite in mai putin de 24 de ore si avand un numitor comun - "teroristul" Omar Hayssam, au starnit reactii din cele mai diverse, desi schimbarile erau cerute de multa vreme.

Clasa politica - care deja a pornit razboiul desemnarii noilor sefi in locul demisionarilor - a fost ca de obicei divizata, in functie de interese. Anumite voci au acreditat ideea ca cele patru demisii reprezinta rezultatul unui scenariu grotesc, pregatit in diverse laboratoare, altele, printre care si avocati care cunosc modul in care se deruleaza actul de Justitie, au aplaudat gestul procurorului general. Au existat si inodori, si insipizi care, fara a intra in fondul problemei, au insistat pe forma, sugerand ca modul in care cei trei sefi ai serviciilor si-au dat demisia trebuie anchetat.

Asa cum era de asteptat, foarte putina lume a insistat pe faptul ca demisiile celor patru, considerate "explozive", reprezinta gesturi normale, dar tardive, ce trebuie privite ca o consecinta fireasca a unei incredibile lipse de profesionalism si a faptului ca unii dintre demisionari au tolerat diverse cardasii personale sau ale subalternilor lor cu numeroasele grupuri de interese care afecteaza siguranta nationala.

Dovada a faptului ca structurile statului care administreaza siguranta nationala nu sunt conduse de profesionisti, ci de marionete politice lipsite de profesionalism, o reprezinta chiar faptul ca, ieri, la scurta vreme dupa ce procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, dar si ministrul Vasile Blaga anuntasera ca Hayssam a reusit sa paraseasca tara - sirianul era cautat, cu caini de politie, in diverse colturi din tara, inclusiv prin scotocirea unor gari sau trenuri de calatori. Crezand ca-l vor gasi, politistii nu s-au sfiit sa procedeze exact ca-n filmele western de prost gust, lipind in diverse locuri publice afise cu fotografia sirianului. Dovada a faptului ca in serviciile de informatii este o debandada care dovedeste existenta unui management defectuos sta si faptul ca, de exemplu, numarul de telefon al DGIPI, afisat pe site-ul institutiei si destinat cetatenilor care vor sa furnizeze informatii, este gresit, el apartinand... unei persoane fizice.

Faptul ca patru institutii extrem de importante pentru siguranta interna si externa a Romaniei au ramas fara sef a starnit o adevarata furtuna in lumea politica, si nu numai. Speculatiile iscate in urma demisiei capilor serviciilor secrete au fost amplificate, ieri, pana la absurd, de gestul lui Ilie Botos, care a demisionat dezmintind categoric orice presiune sau influenta externa in hotararea sa.

Basescu acuza "statul ticalosit"

Vineri dimineata, aflat la ceremonia depunerii juramantului de credinta de catre absolventii Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza", presedintele Traian Basescu a atacat public "statul ticalosit" pe care-l blama atat de des in campania electorala. Chiar daca seful statului nu a vorbit explicit despre cazul Hayssam, mesajul sau a fost interpretat ca un atac direct la adresa celor responsabili cu disparitia omului de afaceri sirian, acuzat de terorism international. "Inca vedem structuri ale statului ticalosit actionand in viata de zi cu zi, inca ne jucam cu infractori care ne scapa, inca avem tentatia sa raspundem la comenzi politice, inca exista in institutiile statului tentatia de a se considera clanuri".

Prezent la acelasi eveniment, ministrul de interne, Vasile Blaga, s-a aratat convins ca Omar Hayssam a parasit deja Romania si a aratat cu degetul spre cei pe care ii considera vinovati: procurorul care a instrumentat dosarul jurnalistilor rapiti la Bagdad, din cauza ca el ar fi trebuit sa ceara monitorizarea sirianului dupa ce acesta a parasit arestul. "In locul procurorului de caz, mi-as da demisia imediat", a spus ministrul. In cazul lui Hayssam, orice activitate trebuie coordonata de catre procuror. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt clare. In acelasi timp, nimeni, absolut nimeni, nu oprea institutiile statului sa desfasoare actiuni specifice, pentru ca aici nu discutam despre mere sau de pere, ci de un om acuzat de terorism. Din acest punct de vedere, deciziile celor trei sefi de institutii mi se par corecte a continuat ministrul.

Demisia - zvon confirmat in cateva ore

Intuind reactiile la adresa procurorilor, Ilie Botos i-a convocat ieri dimineata pe procurorii DIICOT care au realizat la Bagdad si Bucuresti ancheta in cazul rapirii jurnalistilor romani in Irak. Motivul: elaborarea cererii de emitere a unui mandat international pe numele lui Omar Hayssam, asupra careia urmeaza sa se pronunte Curtea de Apel Bucuresti - instanta care a emis mandatul de arestare preventiva. In timp ce procurorii discutau cu seful lor, in Parchet a inceput sa circule, tot mai insistent, zvonul ca acesta va urma exemplul sefilor de servicii secrete si va demisiona. Initial infirmat, zvonul a fost repede confirmat de Biroul de relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a fost imputernicit sa precizeze ca "domnul Ilie Botos i-a prezentat presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, demisia din functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Monica Macovei era oricum nemultumita

Demisia lui Botos - considerat un apropiat PSD - nu a luat multa lume prin surprindere, fiind un gest asteptat de mai multa veme atat din partea Ministerului Justitiei, cat si din partea Cotroceniului. La scurt timp dupa anuntul Ministerului Public, Administratia Prezidentiala a remis un comunicat, foarte scurt, care spunea doar ca Traian Basescu a luat nota de demisie si a informat ministrul justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii.

Nici Monica Macovei nu s-a aratat afectata. "Ministrul justitiei si-a exprimat in repetate randuri punctul sau de vedere in legatura cu competentele manageriale ale procurorului general Ilie Botos. Ministrul justitiei va initia in scurt timp procedura de propunere a unui procuror general al Romaniei", se arata intr-un comunicat al ministerului condus Macovei.

Judecatorii CSM - rezervati

Ceva mai afectati de decizia lui Botos au fost oficialii CSM. Vicepresedintele Consiliului, procurorul Cristian Deliorga, a refuzat sa faca vreun comentariu. "Fiind vorba de procurorul general al Romaniei nu pot face alte comentarii", a spus Deliorga. Mai "vorbaret" a fost judecatorul Dan Lupascu, care a precizat ca demisia lui Botos "e o simpla formalitate, avand in vedere ca este un act unilateral de vointa", precizand ca renuntarea lui Botos la sefia Parchetului ar trebui inregistrata la Consiliu. In ce priveste responsabilitatea procurorilor pentru cazul Hayssam, in conditiile in care acesta a fost trimis in judecata, Lupascu a spus ca nu intelege de ce se fac acestia vinovati. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Galca, a fost destul de lapidar la auzul demisiei lui Botos: "Nu pot comenta decizia domnului Ilie Botos, dar daca presedintele a luat act de ea inseamna ca era necesar".

Blaga - placut surprins

Dupa ce dimineata ii atacase pe procurori, la vestea ca Botos a demisionat Vasile Blaga s-a declarat placut surprins. "Am aflat si eu cu surprindere despre aceasta demisie, dar consider ca este un fapt pozitiv", a spus Blaga, care a catalogat demisia ca pe un act intelept.

Au existat si alte voci care si-au exprimat satisfactia ca Botos a demisionat. Una dintre acestea a fost decanul Baroului Bucuresti, avocatul Cristian Iordanescu. "Din punctul meu de vedere, din prisma aparatorului intr-un caz important, cred ca Ilie Botos trebuia sa-si dea mai demult demisia", a spus Iordanescu.

Botos ramane in sistem

Chiar daca a demisionat, Botos pare hotarat sa nu plece cu pata Hayssam pe dosar. El a cerut sefului DIICOT, Remus Jurj, si adjunctului sau, Marcel Sampetru, sa investigheze imprejurarile in care sirianul a reusit sa plece din tara, iar cei responsabili sa fie trasi la raspundere. Botos s-a declarat suspicios fata de modul in care s-au emis certificatele medicale in cazul lui Hayssam, precum si fata de alte aspecte din dosar. Ca sa elimine orice speculatie, el a tinut sa precizeze, in fata presei, ca nu "i s-a fortat mana" sa demisioneze. Cat priveste viitorul sau, Botos a spus ca este magistrat si ramane ""in sistem".

Ulterior anchetei sugerate de Botos, autoritatile au anuntat ca medicul Constantin Tanasescu din Penitenciarul Rahova, care a eliberat adeverinta medicala lui Hayssam, e cercetat de comisia de disciplina a inchisorii pe motiv ca n-a respectat regulamentul penitenciarului si ca a eliberat adeverinta medicala fara avizul conducerii, pe un formular atipic si i-a inmanat-o personal detinutului, fapt interzis. Deocamdata insa, singurul vinovat gasit de autoritati in cazul Hayssam, medicul Tanasescu este in concediu pana in 5 august. Si cum la romani e ca la nimeni, ieri, directorul adjunct al Penitenciarului Rahova, Marius Stef, a declarat ca Tanasescu ar putea sa depuna cerere de pensionare dupa ce vine din concediu, astfel ca, daca ancheta in cazul sau nu este definitivata pana la momentul aprobarii pensionarii, medicul ar putea scapa nepedepsit.

SIE si SRI se "militarizeaza"

Potrivit Constitutiei, parlamentul este singura autoritate care are dreptul de a numi in functie directorii SRI si SIE propusi de presedintele tarii. Ca atare, pana la numirea unor noi sefi ai celor doua servicii de informatii, acestea vor fi conduse de adjuncti. Astfel, conducerea SRI va fi asigurata de lt. col. Mihai Florian Coldea - prim adjunct, iar cea a SIE va fi asigurata de gral. mr. Silviu Predoiu - director adjunct.

Conform Legii 14/1992 privind organizarea si functionarea SRI si Legii 1/1998 privind organizarea si functionarea SIE, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sefii SIE si SRI nu pot fi militari activi. Ca atare, preluarea prerogativelor acestora de catre adjuncti, in conditiile in care acestia sunt militari activi, iar cele doua legi nu prevad o durata determinata in care adjunctii pot asigura interimatul, poate fi o problema.

De subliniat ca desi Legea 1/1998 prevede la art. 6 ca sefia SIE "se asigura de catre un director cu rang de ministru, numit de CSAT la propunerea Presedintelui Romaniei", Constitutia precizeaza la art. 65. al. 2, lit. h, ca sefii serviciilor de informatii sunt numiti in sedinta comuna de cele doua camere ale parlamentului.