PD si PNL dezgroapa securea razboiului pe servicii Liberalii vor control civil asupra serviciilor secrete, in caz contrar amenintind cu vot negativ in Parlament pentru viitorul candidat propus de presedinte.

Potrivit Constitutiei, Parlamentul numeste sefii serviciilor de informatii, la propunerea presedintelui. Intrucit nu au dreptul de a face nominalizari, liberalii vor ca succesorii lui Radu Timofte si Gheorghe Fulga sa nu provina din structurile SRI si SIE. "Nu mi se pare utila desemnarea unor oameni din interiorul serviciilor in fruntea serviciilor. Deci, pledez pentru un control civil asupra serviciilor secrete", a spus premierul Calin Popescu Tariceanu. Presedintele Comisiei de control a SRI, senatorul PNL Radu Stroe, a spus ca liberalii se vor opune si in Parlament, si in CSAT daca presedintele Basescu va prezenta "vreun general sau maresal" drept candidat la conducerile serviciilor.

Trei nominalizari PNL

La rindul sau, ministrul Sanatatii sustine ca PNL are deja cite trei propuneri pentru sefia SRI si SIE. "Avem trei propuneri de cind asteptam ca Traian Basescu sa procedeze la schimbarea acestor sefi de servicii mosteniti de la regimul anterior", sustine Nicolaescu. Singurul nume vehiculat dinspre liberali pentru sefia SIE este Catalin Harnagea, care a mai ocupat acest post in guvernarea CDR. Liberalii au salutat deciziile directorilor SRI si SIE de a demisiona, dar nu inteleg de ce Traian Basescu i-a tolerat in functii. "In mod normal, trebuiau demisi", a mentionat presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban. Cu jumatate de gura, si UDMR, si PC accepta ca demisia sefilor serviciilor secrete este o idee buna, insa sustin, asemenea liberalilor, ca este vina presedintelui pentru esecul in cazul lui Omar Hayssam, pentru ca nu i-a demis pe acestia mai demult. PSD la rindul sau considera justificate demisiile sefilor de servicii, insa prin intermediul presedintelui Mircea Geoana ii cer lui Basescu sa demaste clanurile politizate din interiorul acestora.

Saftoiu si Frunzaverde, in carti

Liderii PD sustin in totalitate decizia celor trei sefi de servicii secrete demisionari. "Este un moment in care reactia a fost potrivita realitatii. Timofte, Fulga si Ardelean si-au asumat si au preluat asupra lor faptele institutiilor pe care le-au condus, tot ceea ce trebuiau sa faca aceste institutii", sustine secretarul executiv al PD, Mihai Stanisoara. Cert e insa ca democratilor nu le prea suride ideea liberalilor cu privire la controlul civil al serviciilor. Pentru SRI, democratii i-ar propune pe actualul prim-adjunct al serviciului, Sandu Cosac, cel care asigura acum interimatul la conducerea SRI, sau pe trezorierul PD, Alin Albu. Pentru SIE, primele nume aparute pe buzele pedistilor sint actualul consilier prezidential Claudiu Saftoiu sau fostul ministru al Apararii Sorin Frunzaverde. Cele patru nume sint insa timid rostite, stiut fiind faptul ca ultimul cuvint il va avea presedintele Basescu.

PNL vede trocuri

Liberalii se asteapta sa nu fie consultati de Basescu. "Basescu stia ce urmeaza sa se intimple cu sefii serviciilor. S-a iesit in aceeasi zi cu povestea lui Atanasiu, care, in realitate, este foarte subtire si o va folosi probabil ca moneda de schimb in negocierile pentru servicii. Calculul este simplu. El, chipurile, il 'iarta>> pe Atanasiu, si noi vom fi de acord cu propunerile lui pentru SRI si SIE", ne-au declarat surse din PNL.

Un an de razboi rece

Iunie 2005 - Premierul Calin Popescu Tariceanu refuza sa infiinteze, prin ordonanta de urgenta, Comunitatea Nationala de Informatii, dorita de Cotroceni in subordine. Liberalii isi propun ca institutia sa fie controlata de Parlament ori chiar pastorita de primul-ministru.

Noiembrie 2005 - Delegatia Permanenta a PNL adopta o rezolutie prin care i se cere lui Traian Basescu sa-i demita pe Gheorghe Fulga si pe Radu Timofte. In spatele usilor inchise, Tariceanu&Co. le propun pedistilor si mai-marelui de la Cotroceni un troc politic: sefia SRI sa revina PD, iar cea a SIE lor. Basescu respinge categoric ideea.

Februarie 2006 - Premierul Tariceanu si ministrii PNL blocheaza adoptarea Strategiei de Securitate Nationala de catre CSAT, pe considerentul ca aceasta contine prevederi prin care SRI se substituie organelor de ancheta penala.

Iulie 2006 - In contextul scandalului iscat de propunerea PNL de retragere a trupelor din Irak, Bogdan Olteanu, adjunctul lui Tariceanu, defineste CSAT ca structura de tip sovietic si cere desfiintarea acestei institutii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.