Scandalul „Spaga britanica pentru fregate” a intrat, mediatic, intr-un con de umbra. Nu inseamna ca procurorii nu lucreaza

Recentele declaratii ale sefului Departamentului National Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, intr-o emisiune televizata, au trecut insa aproape neobservate. Concret, Daniel Morar a afirmat ca procurorii DNA au intrat in posesia unor extrase de cont totalizind 4,8 milioane lire sterline, suma ce provine din mita de sapte milioane lire sterline pe care concernul britanic BAE System este acuzat ca ar fi oferit-o pentru ca autoritatile romane sa cumpere de la Marina Regala britanica doua nave second-hand, la un pret considerat de specialisti supraevaluat. In consecinta, este de presupus ca Daniel Morar si subordonatii care lucreaza direct in "Dosarul fregatelor" au indicii despre traseul mitei si despre beneficiarii ei din Romania. Cercul suspectilor nu este mare, sustine Morar, iar ancheta stagneaza in asteptarea confirmarii oficiale despre actionariatul unei firme offshore din insula Guernsey. Confirmarea ar putea sa nu vina niciodata, date fiind regulile de discretie maxima din legislatia paradisurilor fiscale referitoare la firmele offshore.

In urma cu citeva saptamini, vuiau mediile jurnalistice din Romania si Marea Britanie despre o presupusa mega-spaga luata de persoane din Anglia si din Romania pentru achizitionarea de catre MApN, la un pret foarte mare, a doua fregate britanice second-hand, reconditionate si echipate partial de firma britanica BAE Systems. Fregate care pentru Ministerul britanic al Apararii valorau 200.000 lire sterline, fiind scoase din uz, dar pe care Ministerul roman al Apararii le-a cumparat, e drept, utilate partial, cu 112 milioane de lire sterline.

Afacerea "Spaga britanica pentru fregate" a fost disecata zile intregi de media. Intre timp insa, actualul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, si serviciul secret al armatei au fost protagonistii altor scandaluri, ce au deturnat atentia de la traseul presupusei spagi de pe axa Bucuresti-Londra. Intrebarile jurnalistilor au ramas, chiar daca nu au, in prezent, un raspuns concret. Au pus oare procurorii DNA "batista pe tambal"? De ce dosarul fregatelor nu a trecut si pe la Sectia militara a DNA? Intrucit in "Afacerea fregatelor" avem, pe de o parte, civilii de rang inalt, semnatari ai contractului, si, pe de alta parte, militarii negociatori. Au luat si unii, si altii spaga? Au luat numai unii? Nu a luat nimeni? Ce informatii aveau serviciile secrete, mai ales SIE si DGIA? Sint tot atitea piste pentru DNA, dator sa ne clarifice "Afacerea fregatelor".

"EXISTA INDICII DESPRE PERSOANA CARE A INFIINTAT FIRMA OFFSHORE UNDE S-A DEPUS SPAGA"

Saptamina trecuta, la emisiunea "Oamenii Realitatii", seful DNA, Daniel Morar, a facut referire, printre altele, si la contul in care s-ar fi depus presupusa spaga de sapte milioane de lire sterline. Morar a mai declarat, in aceeasi emisiune, ca are si indicii despre persoana cu drept de semnatura care ar fi infiintat firma offshore in contul careia s-ar fi depus spaga. Reproducem mai jos declaratiile procurorului Morar.

In cazul "Fregatelor", v-a sesizat SRI sau SIE?
Daniel Morar: Nu, sesizarea a venit din alta parte, ca urmare a unei comisii rogatorii. Sesizarea a venit de la autoritatile britanice, dupa care am facut si noi cercetari proprii. S-au ridicat saci cu documente (n.r. - de la "Axis Trade", firma la care este actionara este Georgiana George, sotia lui Barry George, fost consultant al BAE Systems).

Aveti idee despre cine e vorba?

Aproximativ. S-au dus bani in niste conturi si in offshore-uri. Am vazut extrasele de cont. Mai intii, este comisionul care a intrat la cei doi soti (Barry si Georgiana George - n.r.), vreo doua milioane, plus 4,8 milioane lire sterline care vin in euro undeva la sase milioane. Referitor la aceste sase milioane de euro exista extrase de cont.

Sint persoane din Romania, nu din Anglia?

In acest moment nu este dovedit cu acte, ca o anumita persoana are drept de semnatura sau a infiintat acel offshore. Sint niste indicii. O sa vedem. Este clar ca acei bani, 4,8 milioane lire sterline, au plecat. Dar relatiile de la offshore-uri vin destul de greu. Depinde cum colaboreaza. O fac si autoritatile britanice, o facem si noi (ancheta - n.r.). Daca avem norocul sa ne comunice, nu o facem decit in cadrul unei comisii rogatorii. Este vorba despre un paradis fiscal din Guernsey (insula situata in Arhipelagul Canalului Minecii - n.r.). Acolo este. Deci, daca ne vin relatii de acolo si ne spun cine reprezinta acele offshore-uri, cred ca vom putea merge mai departe. Urmarim traseul banilor.

Aveti "indicii" si spuneti ca aveti idee despre beneficiarii mitei. Prin urmare, puteti incepe activitati de cercetare si urmarire penala a unor persoane din Romania?

Da, asa e. Cercul (de suspecti - n.r.) nu este chiar atit de mare (…)

Asadar, Daniel Morar a lasat sa se inteleaga ca stie care ar fi traseul spagii, ca DNA are deja un cerc de suspecti, destul de restrins, dar ca, in lipsa actelor privind acea firma offshore, procurorii au miinile legate. Lipseste "corpul delict". Pe de alta parte, se pune intrebarea, de bun simt, daca DNA a apelat sau nu la Serviciul de Informatii Externe (SIE), singurul care are competenta pentru a afla mai multe despre misterele contului din paradisul fiscal de pe insula Guernsey, situata in Arhipelagul Canalului Minecii. In afara de SIE, DNA mai poate apela la Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (care are un sistem propriu de a accesa informatii, prin unitati omoloage externe de tip FIU - Unitati de Informatii Financiare) si la Eurojust.

De asemenea, printr-o comisie rogatorie, poate cere Marii Britanii (sau oricarei alte tari) sa faca anchete in legatura cu anumite indicii/informatii obtinute de anchetatorii romani. Acestia sint pasii pe care expertii consultati de "Prezent" ni i-au prezentat ca fiind la indemina anchetatorilor. Experti care, avind in vedere sensibilitatea dosarului, nu doresc sa dea nici un fel de declaratii oficiale.

SECTIA MILITARA A DNA AR PUTEA SA-I ANCHETEZE PE MILITARII SUSPECTATI

In afara investigatiilor derulate de Sectia a ll-a a DNA, avem informatii ca si sectia Militara a DNA este preocupata de acest caz. Deocamdata, oamenii lui Romeo Balan (seful sectiei militare a DNA) monitorizeaza cazul, in asteptarea momentului in care ar putea sa fie sesizati sau li s-ar oferi ocazia sa se autosesizeze pentru posibilele abuzuri in serviciu in "Afacerea fregatelor" din partea unor militari romani care au participat la negocierea si achizitionarea navelor militare in cauza. In mod normal, procurorii militari DNA pot ancheta orice prejudiciu la bugetul statului (inclusiv din armata) care depaseste un milion de euro.

Conform unor surse demne de incredere, in acest caz, daca nu ar fi existat comisia rogatorie care s-a adresat Sectiei civile a DNA, Sectia militara s-ar fi autosesizat cu maxima celeritate in legatura cu posibilele abuzuri in serviciu care, daca au condus la prejudicii mari, devin fapte asimilate actelor de coruptie. De ce nu au facut insa acest lucru procurorii militari, in 2004, pe vremea cind DNA se numea PNA si presa semnala, de asemenea, posibile abuzuri in achizitionarea unor fregate foarte vechi, la preturi astronomice? Si-a facut atunci datoria serviciul secret al armatei? Si daca da, cine a blocat o posibila ancheta? Daca nu, de ce nu e nimeni tras la raspundere?


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.